Бюджет Харківщини-2023. На що вистачить грошей

2940

Депутати Харківської обласної ради 96 голосами затвердили бюджет області на 2023 рік на рівні 4,7 млрд грн (з урахуванням трансфертів (переказів) з держбюджету). З них 3,7 млрд грн загального та 1 млрд спеціального фондів. 

Для порівняння - кошторис 2022 року становить понад 6,8 млрд. грн (5,2 млрд загального в 1,6 млрд грн спеціального фондів).

Як пояснили в облраді, на показники доходів області на наступний рік вплинули прогнози розвитку України у 2023 році та виконання бюджету області у поточному в умовах війни.

Найвагомішим джерелом надходження доходів загального фонду є податок на доходи фізичних осіб (питома вага 84%), який зараховується до обласного бюджету за нормативом відрахувань 15% від загального обсягу податку, що сплачується на території області. Надходження податку на доходи фізичних осіб заплановані  в розмірі 2 млрд 705 млн 156 тис. грн.

За словами начальника обласної військової адміністрації Олега Синєгубова,  бюджет 2023 року спрямований на захист тих, хто "щодня наближає нашу спільну Перемогу", "хто міцно тримає свій фронт".

"Також першочергово кошти спрямуються на підтримку медицини, освіти й соціального захисту жителів Харківщини. Також не залишаємо без уваги молодь, сферу культури, наших спортсменів та їхніх тренерів", - зазначив глава області.

Видатки бюджету:

  • – на освіту – 1 мільярд 355 мільйонів гривень;
    – на охорону здоров’я – 613,5 мільйонів гривень;
    – на соціальний захист та соціальне забезпечення – 558 мільйонів гривень;
    – на соціальні програми у сфері молодіжної політики – 19 мільйонів гривень;
    – на програми щодо установ та заходів з питань дітей та їхнього соціального захисту – 26 мільйонів гривень;
    – на культуру та мистецтво – 203 мільйони гривень;
    – на фізичну культуру та спорт – 192 мільйони гривень;
    – на утримання обласної ради – 35,4 мільйона гривень;
    – на реалізацію окремих обласних програм, з урахуванням коштів, передбачених за напрямами діяльності, – 698 мільйонів гривень.

Також планується виділити 641 млн грн з Резервного фонду на тероборону.

"Мова йде про посилення територіальної оборони, зміцнення систем цивільного захисту тощо. Кошти  з Резервного фонду зможемо оперативно направляти на нагальні потреби безпеки та оборони, а також на підтримку простих людей", - заявив  Синєгубов.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал: https://t.me/gx_net_ua

 

Галина Половик

Читайте також: