Пальцем в небо. Як харків'янам не заплутатися в бюлетені

4748
Фахівці розповіли, як правильно голосувати на місцевих виборах.


Більшість громадян не знайомі зі змінами виборчого законодавства і принципом голосування за новим виборчим бюлетенем. Про це свідчать дані соціологічного дослідження, проведеного фондом «Демократичні ініціативи».

Так, згідно з результатами соцопитування, тільки лише 12% респондентів сказали, що добре знають новий закон про місцеві вибори, які відбудуться 25 жовтня, 48,5% респондентів щось про це чули, 38,2% - не знають зовсім, і вагалися відповісти 1,2% опитаних. 

Також 20% опитаних добре знають, як проходитиме голосування, знають у загальних рисах - 35%, зовсім не знають - 23% опитаних.

Як зазначає директор фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна, такі результати свідчать про те, що в ході голосування люди зіткнуться з певними труднощами.

«Тобто багато з виборців, отримавши бюлетень, буде його крутити, вертіти і думати, куди ж ставити галочку, - говорить Ірина Бекешкіна. - Там же буде два прізвища: перша - це керівник місцевого відділення партії, друга - це кандидат. І часто люди думають, що один - це претендент, наприклад, на посаду мера, а другий - це кандидат у депутати».

Тим часом, за словами експертів, нічого складного в заповненні бюлетеня немає.

У документі треба буде поставити галочку навпроти рядка, в якій вказана і партія, і ім'я лідера її списку в багатомандатному окрузі (місті чи районі), а також ім'я кандидата від цієї партії, який йде по конкретному округу. Втім, партія може і не висувати своїх представників на всіх округах. Адже в місцеву раду проходять партії, що подолали п'ятивідсотковий бар'єр. Депутатами стають лідер партійного списку і ті кандидати від партії, що набрали найбільший відсоток голосів на своєму окрузі. Партія призводить до місцевої ради кількість депутатів, пропорційне відсотку, який ця політсила набрала в місті чи районі.

«Система місцевих виборів - пропорційна: голосують за партії. Але за кожним округом закріплений кандидат від кожної політсили. Тут і виникає непорозуміння: якщо в окрузі кандидат набрав 90% голосів, але його партія не пройшла бар'єру - він програє. Той, хто посів друге місце (навіть набравши 2%) - виграє, якщо його партія подолала бар'єр», - пояснює заступник голови ЦВК Андрій Магера.

За його словами, така ситуація вигідна відомим партіям, які мають високу електоральну підтримку.

Також читайте: