Харківську область перекроять. Коли і з кого почнуть

3151
Обласна влада готує пакет документів про те, які населені пункти регіону можна об'єднати, а в верхах обговорюють, як по-новому назвати адміністративно-територіальні одиниці.

В Україні розкручують колесо адміністративної реформи. Правда, поки тільки в кабінетах і на папері. Відомо одне: територіальні сектора нашої країни вирішили переформатувати: економічно занепадницькі села і селища приєднати до більш великих населених пунктів та змінити їм назви.

У харківській облраді з остаточними висновками не поспішають. Мовляв, жодних офіційних документів поки немає.

«До кінця місяця обласна влада повинна розробити перспективний план об'єднань, з урахуванням того, хто з ким може об'єднатися і кому це буде економічно вигідно. А потім на сесії облради цей план буде обговорюватися і прийматися», - пояснює начальник відділу по роботі з громадськістю Харківської облради Володимир Дягілєв.

За словами Дягілєва, наразі дуже актуальне питання добровільного об'єднання територіальних одиниць, - для таких на майбутнє передбачені дуже привабливі фінансові механізми розвитку. Інших будуть приєднувати одне до одного добровільно-примусово.

«Планується, що це будуть населені пункти, які знаходяться в межах 20 км. один від одного. Швидше за все, їм придумають загальну назву, щоб не плутатися потім », - говорить Дягілєв.

В облраді відкривають завісу таємниці: перші претенденти на об'єднання - селища і села, розташовані біля Лозової та Куп'янська.

Самі жителі сіл не в захваті від таких змін. Кажуть, реформи лише додадуть людям головного болю

«Зараз ті ж питання з документами можна вирішити, не виїжджаючи з села, а після реформи для того, щоб отримати якусь довідку, бабусі потрібно буде проїхати до 20 км! А якщо врахувати, що в багатьох віддалених селах автобусне сполучення 1 раз на тиждень, висновки напрошуються самі: якщо реформа не буде продумана до дрібниць, простим людям це додасть незручностей », - поділився думкою один з голів сільрад.

Тим часом, депутати вирішили прописати в Конституції нові терміни для адміністративно-територіальних одиниць. На їхню думку, позначення на кшталт «область» і «район» давно себе зжили

«Є пропозиція нижній рівень самоврядування назвати волостю або низовою громадою, середній - повітом і вищий - регіоном. Але до єдиної думки в цьому питанні поки не прийшли », - поділився модератор робочої групи Михайло Теплюк.

Передбачається, що до осені адміністративна реформа почнеться не на словах, а на ділі і ефект від неї зможе відчути на собі кожен українець.

Також читайте: