Харків'яни будуть платити зарплату політикам

2708
Експерти поділилися думками про новий закон.

Роботу політиків громадяни будуть оплачувати зі своєї кишені. Депутати ухвалили новий закон про державне фінансування партій. Законодавці припускають, що він відсіче гроші олігархів від політики, а значить - зменшить їх вплив на ситуацію в країні.

Як повідомив перший заступник голови Верховної Ради Андрій Парубій, в цьому скликанні закон буде стосуватися тільки парламентських партій, які перейшли 5% бар'єр. З наступної виборчої кампанії - всіх політичних сил, які набрали більше 2%.

«Громадянам політичні партії будуть коштувати недорого - на цю програму йде всього 80 копійок на місяць з людини. Крім усього, за ці кошти потрібно буде відзвітувати, законом передбачений дуже жорсткий аудит і кримінальна відповідальність за непрозоре фінансування», - зазначив Парубій.

За словами політологів, новий закон набуде чинності влітку 2016 року і платити за рахунками будуть всі.

Битый небитого везет

«Громадяни цього навіть не помітять, у держави є свої механізми вилучення коштів. Гроші будуть рівномірно розподілятися у фонди партій і це вирівняє їх старти в передвиборній боротьбі. Крім усього, важливо, що політичні сили зобов'язані будуть відзвітувати за ці фінанси і, в разі нестиковок, - понести кримінальну відповідальність. Але цей закон - дуже позитивна зміна, майже у всіх розвинених країнах партії фінансуються державою», - зазначив політолог Валерій Дудко.

Також читайте: