На яскравих клумбах Харкова причаїлася небезпека (фото)

900


У Харкові багато яскравих клумб. Наразі, після дощів, серед трави з'являється багато грибів. Нагадаємо, МОЗ України попереджає - не збирайте невдомі вам гриби, бо в природі існує багато грибів-двійників. До речі, в центрі Харкова помітили чортів або сатанинський гриб.



Сатанинський гриб належить до роду боровиків, але на відміну від, наприклад, рожево-золотистого боровика, сатанинський гриб дуже отруйний. Про це може сказати навіть назва цього гриба. Росте він переважно у південних широтах Європи, в Азії та на Близькому Сході.

Як пізнати сатанинський гриб? Дозріває такий гриб наприкінці літа. Він досягає дуже великих розмірів - його капелюшок в діаметрі може досягати 30 см, ідеально круглий і м'який. На дотик він оксамитовий, гладкий, сухий та приємний. Гриб може мати різний колір - від білого до брудно-сірого. У сатанинського гриба не тільки масивний капелюшок, а й велика ніжка. На початку дозрівання вона має зовсім круглу форму, потім витягується і стає овальною, заввишки близько 15 см, завширшки 8-11 см. Вона дуже щільна у дозрілих грибів, посередині має червоний малюнок. Якщо розрізати гриб, ви побачите, що м'якуш трохи синіє (у деяких випадках колір стає червоним).

Сатанинський гриб містить багато токсичних речовин, вчені стверджують, що навіть тривала обробка кип'ятінням не позбавляє його отруйних бактерій, тому цілком очевидно, що сатанинський гриб небезпечний!

За словами фахівців, найнадійніший спосіб уникнути отруєння грибами – відмовитися від них взагалі, а споживати лише штучно вирощені печериці, куплені в магазині.

Також медики нагадують, що йдучи в ліс по гриби, слід дотримуватися нескладних правил:
- ніколи не збирайте гриби, у яких не впевнені;
- якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще не кладіть його в кошик;
- намагайтеся шукати і збирати губчасті гриби - білі, бабки, моховики. У наших широтах серед них найменша кількість отруєних;
- якщо ви зібрали гриби та принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб, перш ніж починати готувати страву або робити заготовки;
- перед приготуванням будь-якої страви відваріть гриби кілька разів у підсоленій воді (бажано не менше трьох), змінюючи при цьому воду протягом 15-20 хвилин;
- ніколи не застосовуй домашні методи визначення отруйності грибів із використанням цибулини чи срібних ложок, вони, крім помилок, нічого не дають.

При найменшому натяку на отруєння слід негайно звернутися за медичною допомогою.



Фото: GX, Наталія Бойченко

Читайте також: