Як харків'ян будуть позбавляти субсидій

5303
В Україні перевірять одержувачів допомоги від держави.


Навесні українців очікує чергове подорожчання. З 1 квітня 2016 року вдвічі збільшиться відпускна вартість газу для підприємств паливно-енергетичного комплексу, що передбачено умовами меморандуму з МВФ. Відповідно, в зв'язку з подорожчанням виростуть тарифи на опалення і гарячу воду.

Тим часом за даними експертів, навіть сьогодні населення оплачує лише 50% вартості комуналки - інші кошти надходять з бюджету у вигляді субсидій.

«Якщо до недавнього часу держава оплачувала майже половину житлово-комунальних послуг населення, то тепер, судячи з усього, компенсації з бюджету можуть досягати і 100%. Адже доходи населення не зростають такими ж темпами, як вартість послуг ЖКГ, а якщо бути точним, вони зовсім не ростуть », - каже керівник громадської організації «Громадський аудит» Максим Гольдарб.

Згідно з постановою Кабміну, людина не має права претендувати на отримання допомоги від держави, якщо:

- Пенсіонер проживає з онуком старше 18 років, який купив собі телефон без його відома за свої накопичені гроші;

- Молода сім'я, що проживає в кредитній або орендованої квартирі, яка дозволила собі придбати телевізор або холодильник;

- Учитель, лікар, охоронець, продавець, рядовий держслужбовець з зарплатою у 2000 грн., що зробив покупку або оплатив послугу на суму від 50 тис. грн.;

- Все, хто працюють без оформлення в установленому порядку трудових відносин;

- Ті, хто здає житло в оренду;

- Все, хто отримує дохід від утримання худоби, птиці та інших тварин.

При цьому можновладці вирішили впритул зайнятися одержувачами субсидій.

При цьому можновладці вирішили впритул зайнятися одержувачами субсидій. Президент Петро Порошенко підписав Закон "Про внесення зміни до Бюджетного кодексу України", згідно з яким Мінфін 1 січня отримав доступ до банківської таємниці для перевірки інформації про одержувачів субсидій, пільг, пенсій. дозволяє провести верифікацію одержувачів субсидій і перевірити, чи всі з них мають право претендувати на одержувану від держави допомогу. І в разі, якщо громадяни вказали неправдиву інформацію про свої доходи, їх чекає скасування субсидій, а крім того, людям доведеться повернути отримані виплати від держави в подвійному розмірі.

Іншими словами, Мінфін отримав право отримувати інформацію, яка відноситься до банківської таємниці: банки повинні надавати органам влади на їх вимогу відомості про рахунки своїх клієнтів - поточних, кредитних, депозитних та інших, операції та залишки на них.



«Де потім спливуть наші банківські дані, і для якого шантажу вони будуть використані - залишається тільки гадати. Фактично Верховна Рада визнала своїм голосуванням, що закон більше не існує», - говорить депутат Верховної Ради чотирьох скликань Михайло Поживанов.

Такий контроль дозволить Мінфіну відсівати «зайвих» в отриманні субсидій та пільг. За підрахунками відомства, за рахунок проведення аудиту та верифікації соціальних виплат Держбюджет заощадить близько 5 млрд грн.

«По суті, держава поманило населення нібито безкоштовним калачем, чітко розуміючи, що роздані гроші повернуться з відсотками, - говорить харків'янин Антон. - От не даремно я припускав щось подібне. І сам з субсидіями не зв'язувався, і рідним не радив ».

Також читайте: