Харків'ян поставлять на межу виживання

4173
Нові закони вдарять по населенню.


З 1 січня набули чинності Закон України «Про Державний бюджет» і деякі інші законодавчі акти.

Відповідно до закону «Про Держбюджет», з початку 2016 розмір мінімальної заробітної плати становитиме 1 378 гривень. З 1 травня її розмір підвищиться до 1450 грн., а з 1 грудня - до 1550 грн.

Також з 1 січня набули чинності зміни до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Згідно з нововведеннями, перерахунок пенсій передбачений у зв'язку зі зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення. Також причиною перерахунку може стати введення надбавок, доплат, підвищень та премій.

Крім того, уточнена норма закону про обов'язкове пенсійне страхування при досягненні пенсійного віку і відносно трудового стажу. Це стосується пенсій, отриманих на пільгових умовах або за вислугу років.

А внесення зміни до закону про пенсійне забезпечення передбачають, що співробітники сфери освіти, охорони здоров'я, соціального забезпечення зможуть виходити на пенсію за вислугою років при наявності спеціального стажу лише по досягненню 55 років (зараз - незалежно від віку).

Змінився і максимальний розмір пенсії. З 1 січня 2016 він встановлений у розмірі 10 740 гривень. Це захід тимчасовий: таке обмеження діятиме до 31 грудня 2016 року.

Інфляція в наступному році передбачена на рівні 12%, зростання реального ВВП - на 2%. Заплановано і підвищення прожиткового мінімуму і мінімальних зарплат - на 12%. І експерти в один голос кажуть, що це дуже скромне підвищення буде «з'їдено» інфляцією.

При цьому зарплати бюджетників будуть індексуватися тільки в тому випадку, якщо інфляція за місяць перевищить 3%, а не 1%, як раніше. Оскільки зростання інфляції нерівномірний, то значну частину року зарплата індексуватися не буде.

При цьому вже сьогодні 15 млн українців не можуть заробити на оплату комунальних послуг. Про це заявив заступник керівника ГО «Публічний аудит» Андрій Вігірінскій.

«Держава зараз робить акцент в спробі економічної політики на макроекономічні показники - дефіцит бюджету, роботу по деприватизації, деолігархізації. При цьому рівень інфляції за два роки склав 78%. Це те, наскільки підвищилися ціни, згідно з офіційною статистикою. При цьому уряд субсидії, які подаються як величезні досягнення і за які нібито кожен українець повинен бути вдячний. Але українців, які їх потребують, третину, тобто 15 млн людей не в змозі за нинішньої влади заробити достатньо коштів, щоб оплатити комунальні послуги», - сказав експерт.

При цьому Андрій Вігірінскій додав, що мінімальні соціальні стандарти держава за два роки змогло підвищити лише на 12%.

«І то це підвищення відбулося в кінці минулого року. А решта 66%? В Україні немає діалогу населення з владою, адже жодному представникові Кабміну, в тому числі прем'єру, що не задається пряме запитання: «Що буде з рештою 66% і коли відбудеться компенсація?». За два роки, незважаючи на гасла і обіцянки, влада не зробила відверто нічого. Немає жодного результату», - говорить Андрій Вігірінскій.

Також читайте: