Автоперевезення можуть замінити річковими: коментар експерта

2872
Річкові перевезення більш вигідні.

Переорієнтація з автомобільних перевезень на річкові - вигідно. Про це заявила керівник сектора транспортно-комунікаційної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Катерина Михайличенко. За її словами, підписання міністром Андрієм Пивоварський наказу №316 внесе суттєві корективи у внутрішні транспортні потоки України.

«Тут порушується питання не просто річкових перевезень, а повідомлення" ріка-море ", зачіпаються мультимодальні перевезення. Переорієнтація з автомобільних перевезень на річкові - процес доцільний. Автомобільні дороги розбиті, тарифи високі, а на річковому транспорті тарифи однозначно нижче. Такі вантажі, як зерно, вигідніше возити по річці баржами. У всьому світі річкове судноплавство розвинене. В Америці річка Міссісіпі активно завантажена, Рейн, Дунай - в Європі. Це судноплавні річки, по яких активно здійснюються перевезення вантажів. У нас, на жаль, Дніпро зараз не використовується. А міг би - для зерна, для навалочних вантажів, піску, цементу», - підкреслила експерт.

Згідно зі статистикою, річковий транспорт має значні переваги перед усіма іншими видами транспорту в плані економічності та найменшого негативного впливу на навколишнє середовище. На сьогоднішній момент перевезення вантажів річковим транспортному складають всього 4 мільйонів тонн на рік, при потенціалі в 10 мільйонів тонн.

Фахівці впевнені, що розвиток річкового транспорту - альтернативне рішення, яке дозволить перевізникам уникнути штрафів за перевантажені автомобілі і в цілому знизити витрати на логістику.

Нагадаємо, що багато років тому харківські річки були судноплавними, а річковий транспорт користувався великою популярністю у жителів і гостей Першої столиці.

Подробиці тут.

Також читайте: