«Слуга Народу» провела у Києві форум голів ОТГ

1792
У Києві відбувся масштабний форум голів ОТГ "Ефективні бюджети", де зібралось 120 представників зі всієї України. У рамках заходу учасники обговорили та напрацювали зміни в роботі з місцевими бюджетами.

 

Відкриваючи захід, голова партії «Слуга Народу» Олександр Корнієнко зазначив, що завдяки місцевим виборам партія стала повноцінною всеукраїнською: понад 1000 фракцій по всій Україні і понад 220 голів місцевих рад.

"Ми будемо розвивати цю спільноту. І цей форум – це перший захід саме для голів ОТГ. Це навчальний та інформаційний захід, проактивний  - є можливість висловити позицію, запропонувати ідеї, обговорити їх. Це початок великого співробітництва. Децентралізація – це стратегічна складова нашої програми та нашої роботи. На відміну від «попередників», ми спробуємо завершити цей процес. Головне, що ви не самі в цьому процесі, тому що це наша стратегія. Ми за децентралізацію в широкому сенсі. Це не просто нова карта України, а нова система розуміння для людей, що таке держава і як вона працює. Ми маємо прийти до того, щоб всі послуги були доступними для людей на місцях, щоб не було необхідності виїжджати за довідкою в центр. Давайте працювати, контактувати разом", - наголосив він.

Зі свого боку заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко підкреслив: «Особливість нашої команди – ми перші, які виконуємо обіцянки. Це мета і ціль, яку поставив Президентом України. Одна з таких цілей та обіцянок – це децентралізація. Багато про неї говорили. Розповідали про те, що щось децентралізується, але нічого не відбувалося. За минулий рік ми зробили стільки, скільки не виконувалося за останні, мабуть, п’ять років. Ви отримали повноваження та гроші. Тепер найголовніше – правильно ними розпоряджатися».

Народний депутат від "Слуги Народу", голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін наголошує, що взаємодія громад та центральної влади - це запорука міцної державності.

"Ми розуміємо: що б ми не ухвалювали тут у Києві, без імплементації на місцях, яка безпосередньо впливає на рівень життя громадян, успішну реформу зробити неможливо. Саме тому сьогодні ми зібрали голів громад з усієї України, щоб отримати практичний зріз проблем і перспектив розвитку, які в них є, та розуміти, як ми маємо підставити плече допомоги, щоб країна далі рухалася в правильному напрямку", - сказав Віталій Безгін.

Голови Вільхуватської, Славутицької, Оржицької та Корюківської громад поділились своїм досвідом та успішними кейсами у сфері бюджетування.

Голова фракції «Слуга Народу» у Харківській обласній раді Тетяна Єгорова-Луценко зазначає, що партія «Слуга Народу» - чи не найбільше уваги приділяє навчанню своїх представників на різних рівнях.

«Ми розуміємо, що разом із децентралізацією на голів громад впала велика відповідальність. Їх головне завдання – робити життя людей комфортним, відтак – нові повноваження мають їм у цьому тільки допомагати. Розуміючи це, партія дає їм прямі і прості інструменти для роботи у вигляді форумів і навчання, де вони можуть ділитись досвідом, спілкуватись з експертами і точково шукати рішення проблем своїх ОТГ.  Саме такі навчання стимулюють голів громад працювати краще та продуктивніше» - запевнила Тетяна Єгорова-Луценко.

«Такі навчання дуже потрібні головам новостворених ОТГ. Децентралізація дала широкі повноваження громадам. І поки наша найбільша проблема полягає у тому, що потрібно працювати одразу на повну потужність, адже одночасно з децентралізацією передаються повноваження. Переконаний – з такими викликами ми впораємось. Зараз ми працюємо над розширенням податкової бази, тому що поки не всі платники сплачують місцеві податки. Переконаний, це можна буде виправити і місцеві бюджети працюватимуть як годинниковий механізм» - зазначив представник Харківщини, Вільхуватський сільський голова Василь Сорокін.

«Дуже добре, що дискусія сьогодні присвячена темі ефективних бюджетів. Скільки б грошей не було, їх завжди буде недостатньо, адже проблем у громад чимало, - розповіла голова Оржицької громади Олена Сидоренко. - Наша громада - самодостатня. Для цього ми залучаємо всі ресурси - пишемо проєкти, звертаємося за допомогою до бізнесу. Утім, основні наші надходження - від землі. І тому ми дуже чекаємо ухвалення парламентом нового земельного законодавства, яке надає громадам право розпоряджатися землями за межами населених пунктів.

З часом ми також зрозуміли необхідність стратегічного підходу до розвитку громади, саме тому зараз готуємо стратегію нашої ОТГ. Це - шанс утримати молодь, зробити життя комфортнішим, враховуючи інтереси громади. Ідеальний варіант - коли ми знайшли мрію, втілили її у життя, і громада це оцінила».

«Я представляю громаду Полісся з великою територією та малою щільністю населення, відповідно - проблематика ефективності наповнення бюджету для нас дуже актуальна. Запорукою якісної роботи місцевого самоврядування є якісний аналіз та визначення точок зростання для громади, - розповів голова Корюківської громади Ратан Ахмедов. - Важливою є оптимізація надання публічних послуг та робота з бізнесом, адже він - найкращий інвестор. Звісно, потрібно, аби підприємства були зареєстровані в громаді та платили податки».

Також учасники форуму під час World Cafe обговорили проблеми громад та напрацювали низку рекомендацій для відповідних законодавчих змін.

*рекламний матеріал

Читайте також: