Павло Сушко разом з представниками українського кінематографу обговорили з керівництвом держави питання розвитку кіноіндустрії в Україні

1690

Володимир Зеленський зустрівся з представниками українського кінематографу, профільних відомств і комітетів Верховної Ради та послами України.

Під час зустрічі Президент Володимир Зеленський зазначив, що в Україні має змінитися ставлення до кінематографу. Вже зараз за його словами, потрібно напрацювати чіткий план і стратегію, які включатимуть відповіді на питання щодо необхідної кількості кінофестивалів в Україні, враховуючи досвід провідних країн, а також обсяг їхнього фінансування, терміни та залучення фахівців, рівень представлення України на міжнародних кінофестивалях а також потреби для покращення іміджу.

“Багато питань – як не війна, то COVID-19, як не COVID-19, то дороги, але зараз настав час і руки дійшли до кінематографу – до того, що ми всі любимо й від чого дуже тепло», – наголосив Президент на початку зустрічі.

Володимир Зеленський акцентував увагу, що серед інших нагальних питань вагомим залишається питання українських кіностудій. Зокрема, зазначив, що потрібно вирішити скільки діючих кіностудій потрібно Україні і як варіант, запропонував деякі з них перетворити на музеї. Також Президент торкнувся питання кеш-рібейтів та системи оподаткування, яка сприятиме появі більшої кількості фільмів.

Своєю чергою, перший в історії українського парламенту профільний підкомітет у сфері кінематографу та реклами, який очолює голова Харківської обласної організації партії "Слуга Народу" Павло Сушко, продовжує запроваджувати зміни, на які кіноіндустрія чекала десятки років. Зокрема, заступник голови комітету, голова підкомітету у сфері кінематографу та реклами Павло Сушко заявив, що система кеш-рібейту, яка підтримує іноземних кіновиробників та сприяє залученню інвестицій чекають зміни. Йдеться, зокрема, про створення регіональних кеш-рібейтів та їх прозорого і швидкого отримання. Також застеріг, аби не повторити негативний досвід інших країн, коли до них приїхали іноземні кіновиробники знімати кіно, а грошей закладених в бюджет під відсотки кеш-рібейтів виявилося недостатньо. Для цього потрібно передбачити окрему статтю в українському бюджеті.

Окрім того, разом з Президентом представники українського кіно обговорили можливості для посилення присутності України на світовій арені через ефективну взаємодію з послами ключових країн, а також прийняли рішення перетворити Київську Русь на справжній палац для найбільших кінопрем’єр.

Представники індустрії підняли питання щодо закону про меценатство. Президент ініціативу підтримав. Доручив Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики його напрацювати. У свою чергу Павло Сушко подякував Володимиру Зеленському за підтримку цього важливого для кіноспільноти документу. Це дозволить залучити приватні інвестиції у кіно і розвиватися індустрії ще ефективніше.

Представники індустрії підняли питання фестивалів і щодо збільшення фінансування, та позбавлення застарілих норм звітування. Присутні їх підтримали.

До всього, Павло Сушко повідомив, що профільним підкомітетом та робочою групою у складі представників індустрії, яка до нього входить, напрацьовано великий законопроект. Він передбачає надважливі і ефективні зміни для кіно. Документ ще буде опрацьовуватися в профільному Комітеті. Він буде детально обговорюватися. Голова підкомітету кіно та реклами переконаний, що члени комітету підтримають пропозиції. Далі законопроект буде винесений в зал. Павло Сушко висловив сподівання, що за нього проголосують народні депутати і даний проект стане законом


Крім того, звернув увагу на питання подальшої долі кіностудій. Учасники засідання дискутували над можливістю передачі їх під централізоване управління Держкіно, аби далі разом вирішити, які студії залишити державними, які передати у приватну власність, а які зробити державно-приватними.

На завершення робочого засідання Президент України нагородив кіномитців державними нагородами.

Павло Сушко долучився до привітання всіх нагороджених та подякував Володимиру Зеленському за увагу і небайдужість до такого важливого інструменту комунікацій як всередині країни, так і за її межами - українського кіно.

 

*інформаційний матеріал