Що буде з цінами на продукти наприкінці року

7212
Ціни на продукти харчування, після здешевшання у другій половині літа, відновили невелике зростання у жовтні та листопаді.

За даними Державної служби статистики, продовольчі товари зросли в ціні на 1%. Але за прогнозами фахівців, ця стабільність припиниться вже цього місяця. Тож, що відбувається з цінами на продукти та якими вони будуть наприкінці року, з'ясовував Центр громадського моніторингу та контролю.

Фрукти вгору, овочі донизу

Зростання індексу інфляції, або індексу споживчих цін, яке за підсумками 2022 року склало аж 26,6%, наприкінці 2023 року суттєво сповільнилося. У жовтні інфляція від початку року склала 5,3%, а відносно вересня 0,1%. Серед продовольчих товарів у жовтні найбільше зросли в ціні овочі (+14%), яйця (+10,1%) та молоко (+2,1%). Але на значну частину продуктів харчування ціни, навпаки, знизились: соняшникова олія здешевшала на 3,1%, фрукти на 2,7%, цукор на 2,2%.

За підрахунками Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, майже на 14% знизились ціни на моркву, на 8,7% на яблука, на 7,2% на картоплю. Як пояснює директор установи Юрій Лупенко, така динаміка зумовлена надходженням продукції врожаю 2023 року ціни на сезонні овочі, або на так званий “борщовий набір” демонструють зниження. При цьому, загальне зростання цін на овочі, яке фіксує Держстат, відбувається внаслідок подорожчання овочів закритого ґрунту помідорів, огірків, салату, цибулі.

Також продовжують радувати українців ціни на зернові. Так, гречка в жовтні здешевшала на 11,9%. “Гречана крупа є досить рентабельною культурою. У 2022-му році, порівняно з 2021-им, аграрії зібрали великий урожай гречки, яка пішла на ринок у 2023-му. Саме тоді ринок сягнув перенасичення. Ціни знижуються, а виробники мають доступ до більш доступної і дешевої сировини”, пояснила виконавча директорка Насіннєвої асоціації України Сюзанна Григоренко.

Дорожчає алкоголь і не тільки

Ціни на продукти харчування наприкінці року продовжать невелике зростання, але стрімких стрибків очікувати не варто, прогнозують фахівці. Як пояснив в ефірі телемарафону “Єдині новини” заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, зростання цін на овочі може скласти кілька відсотків, що пов’язане з витратами на їхнє зберігання.

А ось що найближчим часом точно може зрости в ціні, то це алкоголь. Кабінет міністрів оприлюднив постанову, якою планує підвищити ціни горілку на 5-13%, на вина ігристі та газовані винні напої на 12%, на іншу виноробну продукцію на 40-85%. В Міністерстві економіки зазначили, що попередні ціни були встановлені в 2021 році і не відповідають реальним витратам на виробництво та реалізацію алкоголю.

Але є і добрі новини: найбільш кризову ситуацію Україна вже подолала шалене зростання цін на продукти харчування, яке тривало від початку війни і до середини 2023 року, залишається в минулому. Фахівці підсумовують, що ціни на більшість груп товарів вже стабілізувалися і далі варіюватимуться у межах кількох відсотків.

Читайте також: