У Харкові запустили міні-ТЕЦ. Обіцяють тепло в будинках навіть за умови знеструмлення міста (фото)

1536

Котельню «Північ-1» на Салтівці, яка навесні потрапила під ворожі обстріли, харківські тепловики обладнали потужним генератором. Тепер вона має працювати і подавати тепло навіть за відсутності електропостачання.

Про це повідомила пресслужба КП «Харківські теплові мережі».

Стару котельню ще влітку демонтували і модернізували за проєктом Світового банку. Початок робіт на ній затримався щонайменше на місяць, але тепло в будинки подали вчасно.

Як зазначили на підприємстві, потужність генератора становить 450 кіловат.

За словами заступника начальника Салтівської філії КП «ХТМ» Сергія Монахова, цього вистачить для автономної роботи об'єкта, оскільки модернізація дозволила суттєво скоротити споживання енергії. Наразі у котельні завершуються пуско-налагоджувальні роботи, монтаж обладнання, але в помешкання людей уже подали тепло.

 «Тут 46 житлових будинків. Поступово люди повертаються, це видно по світлу у вікнах. Навантаження котельні зараз вже 34 гігакалорії. Цього достатньо для забезпечення мікрорайону теплом і гарячою водою», - пояснює Сергій Монахов.

Але поки гаряче водопостачання Північної Салтівки, яку обслуговує котельня, залишається проблематичним. Роботи з його відновлення ще тривають.

За словами заступника директора технічного КП «ХТМ» Олексія Луки, головною проблемою є пошкодження внутрішньоквартальної мережі і комунікацій у будинках.

"Були розморожені. І не всюди могли виявити дефекти. Для підключення будинків до системи гарячого водозабезпечення, необхідно, щоб максимальна кількість людей була вдома, інакше пуск води може спричинити затоплення", - каже Олексій Лука.

На підприємстві запевнили, що поступово усі проблеми вирішують, тільки на це потрібно більше часу.

Демонтаж  пошкодженої обстрілами котельні «Північ-1»

Котельня «Північ-1», грудень 2022 року

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал: https://t.me/gx_net_ua

 

Галина Половик

Читайте також: