Термінову службу замінять на альтернативну. В чому різниця

35069

Обов'язковий призов до Збройних Сил України хочуть замінити короткостроковою програмою навчання і тренувань. Про це повідомили у прес-службі Міністерства оборони, посилаючись на роз'яснення голови відомства Олексія Резнікова.

"Президент доручив, і ми підготували бачення моделі, на першому етапі якої призов зберігається, однак як альтернатива вводиться короткострокова (3-4 місяці) інтенсивна військова підготовка. Пройшовши таку підготовку, молоді люди не будуть підпадати під заклик. Натомість вони отримають базові військові навички. З 1 січня 2024 року ми плануємо повністю замінити призов на короткочасну інтенсивну підготовку, поступово збільшуючи обсяги залучених та підтримуючи їх навички шляхом періодичних тренувань та зборів", - заявив Резніков.

Міністр зазначив, що мотивація та підготовка молодих терміновиків та професійних кадрових військових, контрактників відрізняються. Тому Міноборони пропонує перейти на формування армії на професійній основі.

До 1 січня 2024 року Верховна Рада має ухвалити законопроект, який деталізує умови та вимоги "інтенсивної військової підготовки". Міністр сподівається, що уряд найближчим часом підготує необхідні зміни до законодавства та винесе їх на розгляд до парламенту.

Зазначимо, що відповідно до ст.23 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу", на даний час юнаків без вищої освіти призивають до армії строком на 1,5 роки, а тих, хто отримав вищу освіту, - на 1 рік.

Також читайте: