Все, про що ми забули за роки незалежності

2926
"ГХ" згадав найцікавіші моменти, які пережила Україна за останні 25 років.

Сьогодні, 24 серпня, Україна святкує День Незалежності. Хоча фактично країна стала незалежною 16 липня 1990 року, коли Верховна рада УРСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. Однак нова ера в історії країни почалася 24 серпня 1991 року, коли був проголошений акт незалежності України (до цього вона входила до складу СРСР як Українська Радянська Соціалістична Республіка). 1 грудня 1991 акт затвердили на всеукраїнському референдумі. Тоді ж вибрали і першого президента незалежної України - Леоніда Кравчука.

На думку експертів, саме політична обережність Кравчука дозволила Україні безкровно вийти зі складу СРСР. Наша країна стала однією з небагатьох екс-радянських республік, яким вдалося уникнути міжнаціональних конфліктів.

Державним святом вихід України зі складу СРСР став лише з червня 1992 року, коли Верховна Рада постановила вважати 24 серпня Днем Незалежності України. З того часу в цей день жителі країни щорічно відзначають день народження нової, незалежної держави.

За роки незалежності Україна пережила масу масштабних реформ. 

Ключовою подією фінансової сфери став вихід України з рубльової зони в 1992 році. Тоді в готівковому обігу з'явилися перехідні гроші - купоно-карбованці. А вже через чотири роки, у вересні 1996 року, країна здобула національну валюту - гривню.

Після розвалу СРСР стався розкол і в українських православних течіях. Київський митрополит Філарет узяв курс на автокефалію і став вести боротьбу за незалежність церкви, за що був позбавлений високого сану. Після чого в червні 1992 го паралельно з канонічною УПЦ Московського патріархату з'явилася Українська православна церква Київського патріархату, а Філарет був оголошений патріархом.

У липні 1992 року з метою роздержавлення власності Верховна Рада затвердила першу програму приватизації держпідприємств.

А 28 червня 1996 року в Україні була прийнята перша Конституція.

У травні 2004 року співачка Руслана Лижичко вперше в історії незалежної України принесла країні перемогу на «Євробаченні».

Восени того ж року країну сколихнула Помаранчева революція. Після десяти років правління Леоніда Кучми на пост президента України претендували прем'єр-міністр Віктор Янукович і лідер опозиції Віктор Ющенко. Після другого туру виборів опозиція заявила про масштабні фальсифікації з боку влади і закликала народ вийти на Майдан. Тоді опозиції вдалося прорватися до влади безкровними методами. Однак, всупереч народним очікуванням, позитивних змін країні нові кермові так і не принесли.

Рівно через дев'ять років історія боротьби за владу повторилася, але її наслідки виявилися жахливими. Події, які відбулись в країні, забрали сотні життів на Майдані і спровокували війну на Донбасі, яка триває донині.

Також читайте: