Жителі Харківщини не помітили поліпшення, яке озвучив уряд

2356
Експерти розповіли, чим обернуться для жителів Харкова реформи уряду.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк підвів підсумки роботи уряду з часів євромайдан. За його словами, за останні два роки в країні відбулося безліч позитивних змін.

«За останні два роки нам вдалося уникнути дефолту. Ми тричі провели чесні та прозорі вибори. Прийшов час, коли ми стали пишатися своїми правоохоронними органами, позбулися газових олігархів, з нуля створили Українську армію, почали реформу державної служби. Чи не провели жодної тіньової приватизації. За ці 20 місяців ми вистояли, пройшли перший етап реформ і нам треба рухатися далі», - розповів у програмі «10 хвилин з Прем'єр-міністром» Арсеній Яценюк.

Однак харківські політологи такі результати називають перебільшеними. Вони впевнені, що потрібно тверезо оцінювати події і не приховувати від населення ситуацію в країні.

«На сьогоднішній момент в країні технічний дефолт. Уряду вдалося домовитися тільки з приватними кредиторами. А ще є суверенний борг перед Росією у розмірі 3-4 мільярдів доларів. А ця ситуація тупикова», - пояснив «ГХ» політолог Валерій Рубан.

Як розповів експерт, Міжнародний валютний фонд навіть змінили правила фінансування. Тобто, раніше МВФ не давав грошей тим країнам, у яких є борги. Відповідно до закону, говорить політолог Валерій Рубан, якщо Україна не погасить борг перед РФ, то в країні визнають дефолт.

При цьому, політолог зазначає, що виконання заявлених реформ по різним напрямком становить від 10 до 30%.

«У нас уряд працює два роки, за цей час у проведенні економічної реформи позитивних змін немає. Приміром, у Польщі дану реформу провели всього за 1,5 року», - розповів «ГХ» Валерій Рубан.

Політолог упевнений, що населення просто втомилося чекати обіцяних поліпшень і тому люди готові підтримувати кого завгодно, але тільки не діючу владу.

До слова, підкреслює фахівець, згідно з даними озвучених міністром фінансів Наталією Яресько ВВП цього року в країні скоротилося на 20%, а в 2016-му в уряд обіцяє збільшити цей показник тільки на 2%.

«Варто зазначити, якщо вірити словам профільного міністра, інфляція склала 52%, а за підрахунками економістів цей відсоток вищий - 73%. Наприклад, в країнах Європи інфляція становить 2-3%, а в сусідній Росії - 4%», - говорить політолог Рубан.

Крім цього, у людей скорочуються пенсії та зарплати. Через це, за словами експертів, в країні не розвивається внутрішній ринок, внаслідок цього зупиняється виробництво. Людям просто нема за що здійснювати покупки.

«Кожен пенсіонер став отримувати на 67-68% менше грошей. Фактично, вони отримують тільки 1/3 своїх колишніх пенсій», - зазначають фахівці.

Також читайте: