Українські реформи: зберегти не можна залишити

2395
Представник ЄС оцінив реформи, проведені урядом України.


Влада України виконали значну роботу по просуванню вперед процесу реформ. Про це заявила високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні.

«Ми визнали неймовірну роботу, яку зробила українська влада за останні місяці, щоб просувати порядок денний реформ конкретними кроками», - повідомила Федеріка Могеріні.

 За її словами, в ЄС «аплодували неймовірною роботі, яку виконала українська влада за останні місяці, щоб впровадити і почати виконувати реформи».

Однак чим насправді обернулися хвалені реформи українських політиків? І чим керуються західні партнери, роблячи компліменти українському уряду? Вже точно не реальним станом справ.

Зокрема, тільки за минулий рік український експорт обвалився на 30,8%. Про це свідчать дані Мінекономрозвитку.

Як повідомила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України - продавці України Наталія Микольська, головними причинами такого падіння стали бойові зіткнення на сході України, руйнування інфраструктури в промислово розвиненому регіоні, скорочення експорту на традиційні ринки, насамперед російські, важке фінансово-економічне становище в країні і загальне скорочення виробничого потенціалу.

А копіювання західних стандартів укупі з вимогами МВФ і зовсім виходить для українців боком.

Так, черговою вимогою МВФ, яке боляче вдарило по населенню, стало підвищення тарифів до «економічно обґрунтованого рівня». Це призвело до того, що тепер українці віддають третину зарплати за «комуналку». І при цьому якість комунальних послуг як і раніше не витримує ніякої критики.

«У квартирі було +13 градусів. При цьому платіжки за опалення приходять колосальні, - обурюється харків'янка Людмила. - За грудень нарахували за тепло 800 гривень».

Справжнім больовим шоком стала і девальвація гривні. За два роки національна валюта знецінилася більш ніж у три рази. Слідом за курсом долара зростають і ціни. При цьому зарплати українців залишилися на колишньому рівні.

Виходячи з даних соцопитування, проведеного міжнародним кадровим порталом HeadHunter, кожен другий офісний співробітник витрачає свою зарплату раніше, ніж отримує наступну, тобто практично завжди живуть в умовах найсуворішої економії, урізуючи витрати навіть на їжу. Хоча ще рік тому подібні труднощі були в однієї третини українців.

Сьогодні розмір мінімальної зарплати - 1378 грн., Що в доларовому еквіваленті становить трохи більше 50 у.о. Очевидно, уряд всерйоз вважає, що середньостатистичний українець зможе прожити цілий місяць на таку суму, скромно замовчуючи, що практично стільки ж доведеться віддавати за оплату послуг ЖКГ.

Рівень мінімальної заробітної плати в Україні за останні 12 років знизився до рекордно низького рівня, опустивши країну у світових рейтингах до рівня Ліберії, Ботсвани і Конго. Примітно, що ще в січня 2014 року мінімальна зарплата в Україні в доларовому еквіваленті становила 152 долара.

Державний бюджет готує чимало неприємних «сюрпризів» пільговикам. Зокрема, у багатьох дітей з неповних сімей відібрали виплати, а у школярів 1-4 класів - безкоштовні сніданки за рахунок держави (харчування забезпечуватимуть місцеві бюджети, якщо знайдуть гроші на ці цілі).

Крім того, в 2016 році не платитимуть пенсії працюючим пенсіонерам: держслужбовцям, суддям, прокурорам, силовикам. Пенсії, розмір яких перевищує трьох прожиткових мінімуми, раніше обкладаються 15-відсотковим податком.

Також працівники соціального та бюджетного сектора відтепер йтимуть на пенсію за вислугою з 55 років (до 2016 року - незалежно від віку). Складно говорити про престижність праці, якщо працівники найбільш соціально значущих професій не тільки не забезпечені гідною заробітною платою, а й змушені будуть працювати на 5-10 років довше, ніж зараз.

Сфери освіти та охорони здоров'я в Україні завжди отримували мінімум необхідних коштів. Але цього року українські чиновники, мабуть, перевершили самі себе. Так, на освіту в Держбюджеті-2 016 передбачено 25900000000 грн., На охорону здоров'я - і зовсім смішна сума в 13,2 млрд грн.

Перший заступник голови комітету ВР з питань охорони здоров'я, голова опікунської ради дитячої лікарні «Охматдит» Оксана Корчинська назвала головний кошторис країни «бюджетом вимирання».

Наприклад, на лікування онкохворих запланували лише 6% від потреби. З 20 держпрограм залишили трохи більше десятка. За найскромнішими розрахунками на закупівлю ліків необхідно понад 8 млрд грн, а заплановано всього 3,6 млрд. Згодом цю суму трохи збільшили, додавши кошти на закупівлю мамографів і апаратів ультразвукового дослідження вітчизняного виробництва.

«Безперечно, обладнання потрібне, але воно ніяк не замінить ліків, без яких діти, що хворіють онкологією, гемофілію, орфанними та іншими тяжкими захворюваннями, втрачають шанс не тільки на здоров'я, але й на життя», - каже Оксана Корчинська.

Принесла суперечливі результати і широко розрекламована реформа МВС. За даними Генеральної прокуратури, тільки за 9 місяців минулого року в Україні зареєстровано 16 989 особливо тяжких злочинів, в той час як протягом 2013 їх було скоєно 13 776, а в 2014 році - 25 872.

При цьому зростання злочинності відзначається практично по всіх категоріях: розбої, грабежі, викрадення машин, викрадення людей, незаконний обіг наркотиків і зброї. Крім того, в країні помітно збільшилася кількість злочинів, скоєних із застосуванням вогнепальної зброї.

Нова «гламурна» поліція виявилася повністю безсила перед розгулом криміналітету. Доходить до того, що в Харкові та інших великих містах зловмисники грабують квартири у присутності господарів.

«Мама привела дітей зі школи. Через працюючого телевізора не почули, як у квартиру зайшли злодії, - розповіла «ГХ» Анна. - Вони непомітно винесли ноутбук і гроші. Причому грабіжники діяли настільки тихо, що мама лише почула, як зачинилися вхідні двері, коли вони йшли».

Як і раніше гострою залишається проблема корупції. За даними міжнародних рейтингових агентств, за підсумками 2015 року Україна опинилася серед «тендітних держав», де корупція є не винятком, а правилом. За оцінками експертів, корупція в країні не тільки не скоротилася, а навпаки - досягла в деяких сферах 20%.

В цілому можна сказати, що минулий 2015 закінчився повним і беззастережним фіаско, причому по всіх фронтах. Пафосні обіцянки уряду перемогти корупцію, провести реформи і підняти рівень життя населення так і залишилися лише гучними заявами, що не мають нічого спільного з реальністю.

Не виключено, що через відсутність реформ Україна досі не отримала черговий транш від МВФ, на який так розраховували політики. Президент України Петро Порошенко вже заявив про свій намір зустрітися з представниками МВФ на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, щоб розблокувати таким чином отримання кредитного траншу у розмірі 1,7 млрд доларів. Порошенко підкреслив, що фінансова допомога МВФ залишається критично важливою для України. Проте представник Міжнародного валютного фонду Джеррі Райс заявив про якихось «недозволених проблемах» для отримання Україною траншу.

Як тут не згадати великого комбінатора Остапа Бендера, який на прохання безпритульного «додати б» поблажливо хмикнув: «Від мертвого осла вуха».

Також читайте: