Ринок хліба в Харкові захопила мафія

4978
У ситуації буде розбиратися Антимонопольний комітет.


Харків'яни платять за хліб дорожче, ніж мешканці інших регіонів України. Про це заявив голова Харківської обласної громадської організації «Самопоміч» Тарас Ситенко.

«Ми промоніторили 15 обласних центрів України і з'ясували, що найвищі ціни на хліб у Харкові. Приблизно так - у Дніпропетровську та Сумах», - повідомив Тарас Ситенко.

За його словами, у Харкові виробництво хліба в день складає близько 500 тонн.

«За нашими даними, більше 60% цього обсягу належить одній виробничій мережі. За всіма стандартами це вважається монопольним становищем на ринку. У разі маніпуляцій з боку виробника на ринку хліба це може призвести до соціальних вибухів, оскільки хліб є соціально значущим і стратегічним продуктом», - зазначив Тарас Ситенко.

Депутати об'єднання «Самопоміч» ініціювали звернення до Антимонопольного комітету України, щоб він перевірив обґрунтованість цін на хліб в Харкові і розібрався в ситуації на ринку.

Як зазначив Тарас Ситенка, обігу подібного роду в Антимонопольний комітет вже мають позитивний результат. Зокрема, після того як фахівці структури втрутилися в ситуацію на ринку Києва, ціни на хліб у столиці були знижені на 30%.

Як повідомила доктор економічних наук, професор Галина Назарова, за даними експертів, націнка торгових мереж на хліб становить порядку 35% від собівартості.

«А у випадку, якщо виробництво і торгова роздрібна мережа належить одному власнику, він може сам встановлювати норми прибутку. Необхідно втрутитися в цю ситуацію і перевірити кожен етап ціноутворення», - підкреслила Галина Назарова. За найскромнішими підрахунками експертів, харків'яни переплачують за хліб 400 млн грн. на рік.

Також читайте: