Уряду висунули ультиматум в Харкові

3177
У Першій столиці вимагали відставки Кабміну.


Нинішній уряд на чолі з Арсенієм Яценюком має піти у відставку. Про це заявив лідер партії «Об'єднання «Самопомiч» Андрій Садовий під час VII Всеукраїнського партійного з'їзду, який відбувся в Харкові.

За його словами, причинами такого рішення стало невиконання коаліційної угоди, зрив бюджетного процесу, а також корумпованість окремих членів чинного уряду.

«Тут є люди, які довіряють уряду? Нинішній уряд справляється зі своєю роботою? Це велике питання, яке стоїть перед усіма нами. На моє глибоке переконання, іншого варіанту немає: цей уряд повинен піти у відставку», - сказав Андрій Садовий.

Лідер партії «Об'єднання «Самопомiч» також нагадав, що після виборів минув рік, і стало ясно, що в парламенті не так багато людей, які хочуть служити людям.

«Коли ми формували уряд, то очікували, що він покаже приклад служіння народу, однак побачили зовсім інше. Нас лякають розвалом України, якщо ми не підтримаємо уряд, але як раз якщо Кабмін не піде у відставку, якщо сама коаліція не зрозуміє відповідальності, якщо не буде підписано нову коаліційну угоду, то нас чекають позачергові вибори у Верховну Раду, які зараз не потрібні країні», - зазначив Садовий.



На думку представників «Об'єднання «Самопомiч», уряд не виконав розділ коаліційної угоди про взаємодію уряду і парламенту, і саме це призвело до політичної кризи.

«Коаліційна угода досить змістовно і грунтовно підготовлений документ. Вона потребує оновлення. Коаліція повинна найняти професійний уряд, здатне виконати цю угоду», - додав народний депутат Роман Семенуха.

Як зазначив народний депутат Єгор Соболєв, уряд повинна очолити сильна людина, яка здатна зупинити корупцію.

«Коли посли західних країн заявляють про необхідність об'єднуватися навколо уряду, щоб в країні була стабільність, вони фактично говорять, що потрібно об'єднуватися з тими, хто краде. Ми маємо намір домагатися формування добропорядного уряду, яке буде не джерелом корупції, а знищить це ганебне явище», - підкреслив Єгор Соболєв.

Керівник фракції «Об'єднання «Самопомiч» у Верховній Раді Олег Березюк запевнив, що у партії завжди буде кандидат на посаду прем'єр-міністра. А лідер партії Андрій Садовий не виключив, що в разі формування нового уряду національної довіри в нього можуть увійти міністри з нинішнього уряду Арсенія Яценюка.

«Якщо в цьому уряді є люди, які мають досвід управління, політично і технократично відповідальні за свою діяльність, чому вони не можуть стати міністрами? Завжди можуть», - зазначив Андрій Садовий.



На думку віце-спікера Верховної Ради Оксани Сироід, країні необхідна нова Конституція.

«Ми вважаємо, що нам потрібна нова Конституція. Вона повинна бути спрямована на створення демократичної політсистеми, щоб парламент представляв народ, а не олігархів. Що стосується президента, то його повноваження роблять главу держави заручником політичної ситуації. Президент має бути арбітром нації, стояти вище політичних чвар», - зазначила Сироід.

За підсумками VII Всеукраїнського партійного з'їзду представники партії «Об'єднання «Самопомiч» ухвалили резолюцію про відставку чинного Кабміну.

«Відставка уряду Яценюка є єдино можливою і цивілізованої оцінкою діяльності цього складу Кабінету Міністрів. Це єдиний спосіб запобігти формальний розкол парламентської коаліції і призначення нових парламентських виборів, які можуть стати серйозним випробуванням для країни», - йдеться в документі.

Тим часом члени партії «Об'єднання« Самопомiч »вже почали збір підписів у Верховній Раді під проектом постанови про недовіру уряду.

Щоб це питання було внесене до порядку денного сесії парламенту, необхідні підписи не менше 150 депутатів.

Також читайте: