Паралельна реальність в Харківській області

2627
Віртуальні рейтинги сперечаються зі статистикою.


Економіка Харківської області продовжує падіння. Експерти проаналізували динаміку розвитку області і прийшли до невтішних результатів: Харківщина, за влучним висловом дотепників, «намацала дно і заривається в мул».

Катастрофічна ситуація складається з промисловістю. У минулому році в порівнянні з 2014-м промислове виробництво впало на 12%. Про це свідчать дані ГУ статистики в Харківській області.

Не краще йдуть справи і з сільським господарством. У 2015 році виробництво валової продукції сільського господарства області порівняно з 2014 роком скоротилося на 2,7%.

Скорочується і оборот підприємств торгівлі. З січня по грудень 2015 року обіг оптової торгівлі склав 52 806,8 млн грн., а роздрібної - 83 475,6 млн грн. і знизився в порівнянні з 2014 роком на 19%.

Стрімкими темпами в регіоні згортається зовнішньоекономічна діяльність. У січні-листопада 2015 року експортні поставки товарів склали 1187,8 млн доларів, що на 30,6% менше, ніж було в 2014 році. Знижуються і імпортні надходження - до 1164,2 млн доларів (порівняно з 2014 роком - на 32,7%).

За даними статистики, чи не єдиним показником, за яким Харківщина демонструє зростання, є ціни на споживчі товари. У порівнянні з 2014 роком в регіоні зростання споживчих цін склало 44,2%, тоді як в цілому по Україні цей показник досяг рівня в 43,3%.

Зокрема, протягом минулого року продукти подорожчали на 39,2%, а послуги ЖКГ зросли більш ніж у два рази.

При цьому реальна заробітна плата порівняно з 2014 роком скоротилася на 23,7%. Стрімко зубожіле населення не рятують навіть широко розрекламовані урядом субсидії.

Тим дивовижніше на загальному обтяжуючому тлі виглядають заяви уряду про те, що Харківщина є одним з найбільш динамічно розвиваються регіонів країни. Цікаво, що згідно з даними моніторингу соціально-економічного розвитку, проведеного Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Харківська область займає 4 місце в Україні, поступаючись лише столиці, Київській та Дніпропетровській областям.

А гучні заяви віце-губернатора Юлії Світличної про те, що область активно розширює міжнародні економічні зв'язки, викликають як мінімум подив - особливо враховуючи той факт, що за минулий рік експортні та імпортні поставки товарів на Харківщині знизилися більш ніж на третину.

Радники губернатора Ігоря Райнін та інші «наближені до тіла» люди всіляко обіляло вельми сумнівні «досягнення» свого шефа на посаді керівника однієї з найбільших областей України - наприклад, посилаючись на рейтинг, складений порталом Delo.ua, в якому українцям запропонували оцінити діяльність кожного губернатора . І з'ясувалося, що перший рядок хіт-параду займає Ігор Райнін, який розділив лідерство зі своїм не менш одіозним колегою - головою Одеської облдержадміністрації Михайлом Саакашвілі.

Тим часом раніше видання «Деловая столица» вже публікувало рейтинг економічного розвитку регіонів України, згідно з яким Ігор Райнін зайняв саму останню сходинку. При цьому варто відзначити, що експерти видання оцінювали регіони за рівнем зарплати, народжуваності, динаміці промисловості і сільського господарства та іншим реальним показникам, а не міфічному «рівнем довіри громадян».

Адже все-таки цифри і дані, надані Держстатом, виглядають куди вагоміше, ніж віртуальні голосу анонімних користувачів Всесвітньої мережі.

Також читайте: