Новий закон про вибори залишить бабусь без гречки

3335
На думку експертів, законопроект про місцеві вибори майже повністю виключить підкуп виборців.

Відповідно до нового законопроекту про місцеві вибори, ухваленому Верховною Радою у першому читанні, депутатів сільських і селищних рад обиратимуть за мажоритарною системою, а слуг народу обласних, районних та міських рад - за рейтингами і відкритими списками. Попросту кажучи, у бюлетені вкажуть назви партій і блоків, а поруч - імена висунутих ними кандидатів. Виборець зможе проголосувати за одного з кандидатів, а голос буде зарахований як на підтримку людини, так і партії, яку він представляє.

Что нам готовят к местным выборам? Страсти вокруг открытых списков

На думку політологів, особливих змін від нового закону чекати не доводиться.

«Ефект від голосування за кандидата не буде відчутним, тому що більшість людей не будуть знати цих кандидатів. А перевага буде лише у того кандидата, у якого будуть хороші ресурси для виборчої кампанії. Але новий формат системи може, звичайно ж, вплинути на хід і результати виборчої кампанії», - заявив політолог Володимир Фесенко.

Між тим, у комітеті виборців законопроект оцінюють позитивно. Кажуть, депутати взяли за основу німецьку модель проведення виборів і трохи її видозмінили. Якщо закон ухвалять, він матиме чимало плюсів - зникне плутанина при голосуванні, всі політсили підуть на вибори на рівних (по два кандидата від партії на виборчий округ), а таке явище як підкуп виборців може і зовсім зійти нанівець.

«Виглядати все буде приблизно так: спочатку порахують, які партії набрали найбільшу кількість голосів, потім подивляться на рейтинг депутатів від цієї партії - за чиї кандидатури голосували найбільше, ті й проходять. Це майже виключить «гречкосівство», тому що складно передбачити, проголосують за конкретну людину чи ні. Крім того, є ще один нюанс: якщо кандидат переміг, а його партія не пройшла, то і сама людина не проходить», - пояснив «ГХ» голова Харківського обласного відділення всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» Михайло Камчатний.

Нагадаємо, вибори до місцевих рад в Україні планують провести 25 жовтня 2015. Влада обіцяє, що вони пройдуть за новим законодавством.

Також читайте: