Новий Держбюджет боляче вдарить по харків'янам

2310
У головний фінансовий документ країни хочуть внести страхітливі пункти.


Верховна Рада 17 грудня зібралася на позачергове засідання. На порядку денному - представлення державного бюджету на наступний рік.

«Ми поставлені в дуже стислі терміни, оскільки бюджет і пов'язані з ним законопроекти були внесені урядом минулого тижня. Але навіть в ці стислі терміни ми повинні знайти можливі компроміси. У першу чергу - з питань соціального характеру, захисту малого і середнього бізнесу і, на мій погляд, децентралізації», - заявив спікер Володимир Гройсман.

Раніше депутати вже висловлювали незадоволення проектом Держбюджету. На думку народних обранців, в ньому містяться пункти, які можуть підвищити соціальну напруженість у суспільстві. Зокрема, проект бюджету передбачає скасування виплат одиноким матерям у розмірі 30% від прожиткового мінімуму і скорочення надходжень коштів до місцевих бюджетів. Про це заявила народний депутат Олександра Кужель.

«Що ми маємо в бюджеті: 25% єдиного податку планується забрати до державного бюджету, 30% - до обласного бюджету, залишивши на місцях залишок від 100%», - зазначила нардеп.

У той же час, за її словами, згідно з проектом бюджету-2016 на місцеві бюджети лягають витрати з пільг на проїзд у громадському транспорті, навчання в ПТУ і ряд інших пільг.

Дивним на цьому тлі виглядають нарікання президента Петра Порошенка на те, що в проекті бюджету забули закласти кошти на антикорупційну прокуратуру.

«Вважаю це прикрим непорозумінням і тільки технічною помилкою, яка буде негайно виправлено», - заявив глава держави.

У Верховній Раді багато депутатів не мають наміру підтримувати проект бюджету-2016 і новий Податковий кодекс.

Глава фракції «Радикальної партії» Олег Ляшко заявив, що його політсила не має наміру голосувати за бюджет-2016 в редакції Кабміну навіть після доопрацювання.

«На засіданні експертів податкового комітету парламенту були проаналізовані запропоновані урядом зміни податкового законодавства. Я в шоці! Окремої уваги заслуговує ситуація з податком на доходи фізичних осіб - тут взагалі йдеться не про зниження, а про підвищення податкового тиску! Де ж тут справедливість і виведення зарплат з тіні?»- обурюється нардеп.

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко також заявила, що запропонований Кабміном бюджет приймати не можна.

За її словами, Кабмін закладає нереальний зростання ВВП - 2%, при цьому інфляцію закладають на рівні - 12%, тоді як реальна інфляція, за прогнозами економістів, буде не менш 48-50%.

«Це бюджет тотального руйнування всієї країни. Фактично він є ядерним бюджетним зброєю проти народу», - повідомила Тимошенко.

Експерти вже заявляли, що прогнозована інфляція «з'їсть» все збільшення соцстандартів, і обіцяного підвищення українці попросту не помітять.

Тільки в пропрезидентській фракції «Блоку Петра Порошенка» вважають, що бюджет все-таки треба приймати.

«Думаю, що бюджет на 2016 рік проголосують. Адже країні потрібен новий бюджет. Не можна допустити, щоб Україна жила за старим бюджетом», - заявив нардеп Сергій Каплін.

Також читайте: