Конфлікт харківських титанів дійшов до суду

3326
Остаточне рішення приймуть служителі Феміди.


Кілька днів тому в Харкові розгорівся грандіозний скандал між мером Геннадієм Кернесом і бізнесменом, екс-кандидатом на посаду міського голови Юрієм Сапроновим. «Яблуком розбрату» стала земельна ділянка, на якій розташований гольф-клуб «Superior Golf & Spa Resort», що належить Юрію Сапронову.

Харківська міськрада зажадав скасувати договір оренди десятирічної давності, а також постанову обладміністрації про зміну цільового призначення землі, на якій знаходиться гольф-клуб - з категорії «промисловості, транспорту і зв'язку» на об'єкти «спортивно-оздоровчого призначення».

За словами Юрія Сапронова, законність виділення 40 га землі та технічну документацію більше двох тижнів перевіряє прокуратура.

«Два-три роки судів гарантую», - запевнив бізнесмен, додавши, що не буде інвестувати в місто ні копійки.

У відповідь на цю заяву міський голова Геннадій Кернес нагадав бізнесменові, що той має борги і зобов'язаний «платити гроші до бюджету міста Харкова».

«Ці гроші будуть спрямовані на соціально-економічний розвиток Харкова», - повідомив директор Департаменту у справах інформації та зв'язків з громадськістю міськради Юрій Сидоренко.

Юрій Сапронов у відповідь заявив, що повідомлення про те, що він не перераховує орендну плату, є хибним.

«Я її плачу за існуючими договорами, плачу регулярно і щомісячно», - запевнив бізнесмен.

Незабаром протиборчі сторони зустрілися в прямому ефірі. Юрій Сапронов дискутував з віце-мером з питань правового забезпечення Мариною Стаматіної, яка представляла інтереси міськради.

За словами Марини Стаматіної, основні претензії міськради пов'язані з тим, що бізнесмен не виконує вимоги Податкового кодексу. До змін в податкове законодавство благодійний фонд, якому була передана земля гольф-клубу «з метою мінімізації оподаткування», виробляв платежі в розмірі 0,09% від нормативної оцінки на рік. У підсумку пільга, якою користувався благодійний фонд, була скасована, і плата за землю для організації склала 3% від нормативної оцінки.

«Таким чином, плата збільшилася в 33,3 рази», - розповіла віце-мер, підкресливши, що міська рада лише відстоює інтереси територіальної громади, яка має право власності на цю землю.

«І якщо орендар не виконує умови оренди, ми зобов'язані захищати права Харківської міської ради в суді», - додала Марина Стаматіна.

У відповідь Юрій Сапронов погодився з тим, що ця пільга насправді була, і він направив в мерію паперу з проханням розірвати цей договір і укласти новий - на загальних підставах.

«І за останні чотири місяці попередньої каденції питання на сесію винесено не було», - розповів бізнесмен.

Однак Марина Сатаматіна повідомила, що гольф-клуб повинен платити за землю з урахуванням змін до законодавства незалежно від того, прописано це в договорі чи ні.

«Вимоги Податкового кодексу настають незалежно від того, які норми внесені до договору оренди, і ви прекрасно це знаєте», - підкреслила віце-мер.

Крапку в суперечці має поставити суд. Як стало відомо «ГХ» з власних джерел, обидві сторони зустрінуться в Господарському суді Харківської області, де 1 грудня відбудеться засідання.

Також читайте: