Городяни будуть жити за новими законами

2730
«ГХ» дізнавався, що змінилося в новому році.

З 1 січня 2016 року в Україні набули чинності ряд офіційних нововведень.

- У країні починається видача електронних паспортів, в які внесуть відомості про страховку, медпослуги і наявності водійського посвідчення. Першими паспорта з безконтактним електронним носієм і без нього отримають 16-річні підлітки.

Відповідні зміни до постанови Кабінету міністрів України №302 «Про затвердження зразка, технічного опису порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України» від 25 березня минулого року внесено постановою КМУ №1132 від 23 грудня.

- 1 січня почала діяти зона вільної торгівлі між Україною та ЄС. Цього ж дня, згідно з указом президента Росії, призупиняє свою дію угода про зону вільної торгівлі між Україною і РФ. Також Росія з 1 січня ввела продовольче ембарго відносно України. Україна відповіла дзеркальними санкціями проти Росії.

- З 1 січня 2016 року Президент, народні депутати і міністри в Україні позбавляються статусу держслужбовців. Це передбачає що вступає в силу закон «Про державну службу», яким розділяються адміністративні та політичні посади чиновників.

- Цього ж дня набув чинності закон про держбюджет країни. Доходи цього держбюджету перевищують доходи держбюджету-2015 на 15,1%, або 88100000000 грн і складають 595 100 000 000 грн, а видатки та надання кредитів - на 14,5%, або 86700000000 грн, досягаючи 684, 5 млрд грн.

- Також набув чинності закон про звільнення електромобілів від імпортного мита.

- Почали діяти посилені вимоги НБУ до пунктів обміну валют. За аналогією з банками, на небанківські фінансові установи покладено обов'язок надавати інформацію про структуру власності і власників. Також мінімальний капітал «обмінників» повинен становити не менше 20 мільйонів гривень, якщо кількість структурних підрозділів не перевищує 100.

- З 1 січня в Україні скасували додатковий імпортний збір. Набув чинності закон №912-VIII від 24.12.2015 «Про заходи стимулювання зовнішньоекономічної діяльності», який скасовує його.

- Почав діяти закон про зміни до Податкового кодексу щодо ринку газу. Тут елементи ПДВ, рентної плати за користування надрами для видобування природного газу та збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності наведені відповідно до норм закону «Про ринок природного газу» шляхом внесення змін до статті 187, 252 та пунктом 29 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України.

- Крім усього, з нового року спростили процедуру держреєстрації нерухомості та реєстрації юридичних осіб і фізосіб-підприємців.

- Також припиняється дія деяких положень Закону 01.07.2015 № 569-VIII про застосування реєстраторів розрахункових операцій. Відтепер заборонено використання РРО, які не передають контрольну стрічку в електронному вигляді.

Також читайте: