Харків'яни будуть містити парламент

2056
Політичні партії проспонсорують.

Політичні партії будуть утримуватися за рахунок грошей, виділених з державного бюджету. Відповідний закон прийняли у Верховній Раді. Документ вже направлений на підпис Президенту України.

У 2016 році в держбюджеті з'явиться нова стаття витрат - на фінансування політичних партій. У головну «скарбничку» країни на їх утримання закладуть мільйони гривень. Політичні сили зможуть за державні кошти орендувати офіси та виплачувати зарплати своїм лідерам. Автори закону вважають, що це зробить партійні витрати прозорими.

З авторами нововведення згодні і харківські політологи. З одного боку, це дійсно буде прозоро, і партії в зобов'яжуть відзвітувати про розтрати державних коштів.

«По-перше, партії будуть звітувати за кожну витрачену копійку. По-друге, видадуть держкошти тільки тим, хто отримає підтримку людей на парламентських виборах. Причому, якщо брати іноземну практику, то розрахунок сум буде проходити або за кількістю місць даної партії в парламенті, чи за кількістю голосів, які вони набрали на виборах», - розповів «ГХ» політолог Володимир Нікітін.

За словами політолога Валерія Рубана, практика з держфінансуванням політичних партій застосовується в Європі. Це нововведення може стимулювати партії отримувати підтримку населення. Експерт упевнений, що харків'янам боятися нічого і ніяких поборів не буде.

«Це буде якась абсолютно незначна сума. Приблизно близько 1 гривні. Така практика, наприклад, є в Німеччині. Там політична партія за кожен голос отримує по 50 центів», - пояснив «ГХ» політолог Валерій Рубан.

Політолог Володимир Нікітін припускає, що фінансування політпартій з держбюджету не вирішить всіх проблем. "Упевнений, що держскарбницю не зможе надати належну суму великим партіям, а маленькі партії ці гроші просто не зможуть отримати, так як «змагатися» з політичними гігантами їм не під силу", - зазначив політолог.

Згідно з підрахунками експертів, щомісяця на утримання партій люди будуть платити по 1,20 гривень.

Харків'яни до такого можливого нововведення ставляться скептично. З одного боку - ніби і сума невелика, а з іншого, люди мало довіряють політичним діячам.

«Начебто сума невелика, і звітувати партії повинні, але все одно особливо не вірю я цієї «чесності» держави. Як говориться, було б бажання, а спосіб здерти з людей грошей завжди знайдуть», - розповів «ГХ» Антон.

«А я просто не вірю в усі ці обіцянки. Як ні нововведення, то нова викачка грошей», - підкреслює Кирило.

Також читайте: