Харків'ян годуватимуть небезпечними продуктами

2712
Депутати відмовилися ухвалювати закон про заборону ГМО.


Аналітики підрахували, що за рік роботи Верховної Ради VIII скликання народні обранці ухвалили 765 з 4780 зареєстрованих законопроектів, що складає всього 16%.

Експерти склали ТОП-5 законопроектів, які не знайшли підтримки у депутатів.

Зокрема, одним з документів, який «поклали під сукно», виявився законопроект про повну заборону генно-модифікованих організмів (ГМО) в Україні. Ця норма стосувалася як виробництва, так і ввезення продуктів, які містять ГМО.

На думку авторів документа, така міра допомогла б Україні вийти в лідери з виробництва екологічно чистої їжі.

Проте деякі експерти впевнені, що шанси на те, що парламентарії підтримають цей законопроект, вельми невеликі.

«Прийняттю закону про заборону ГМО може перешкодити депутатське лобі, підтримуване агрохолдингами, на полях яких вирощуються модифіковані культури. Тому поки неясно, коли його винесуть на розгляд », - говорить президент Всеукраїнської еколігі Тетяна Тимочко.

Також депутати відмовилися приймати законопроект, яким пропонувалося забезпечити вільний доступ до узбережжям водойм. Автори документа пропонували посилити покарання для тих, хто самовільно зайняв територію біля берега, встановивши там огорожу.

У проекті закону зазначалося, що за встановлення паркану на березі водойм будуть стягувати штрафи на суму від 1700 до 3400 грн. За будівлю будівель, що перешкоджають доступу до водойм, сума штрафу збільшувалася до 3400-5100 грн. У випадку, якщо порушник встановив паркан на території власника водойми, його пропонувалося заарештовувати на строк до 6 місяців, або позбавляти волі на строк до 3 років.

Ще одним важливим для українців, але проігнорованим народними обранцями документом є законопроект, яким передбачалося дозвіл на фото- і відеозйомку в магазинах.

За словами авторів цього закону, передбачалося, що кожен відвідувач магазину зміг би відобразити будь неякісний товар, роботу або послугу, щоб використовувати це як докази порушення прав споживачів.

Не знайшов підтримки у нардепів і проект закону, яким пропонувалося вводити кримінальну відповідальність для водіїв, які виїхали на дорогу в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння.

Планувалося навіть додати до Кримінального кодексу статтю, згідно з якою у разі внесення таких змін порушникові загрожує штраф від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів (3400-8500 грн.), Арешт строком до 6 місяців або обмеження волі до року. А якщо з вини п'яного автомобіліста хтось загинув, йому загрожуватиме до 8 років в'язниці і на 5 років позбавлення водійських прав. Якщо ж водій відмовився від перевірки на алкоголь або наркотики, його можуть покарати штрафом (від 3400-5950 грн) або адмінарештом на 7-10 діб.

Не стали нардепи приймати також закон про тероризм. Цим документом пропонувалося прирівняти до пропаганди тероризму публічну демонстрацію терористичної атрибутики або символіки.

Для порушників планували ввести покарання у вигляді п'яти років тюремного ув'язнення з конфіскацією майна. Якби на цьому попався хтось із можновладців, термін збільшився б до 10 років.

За словами політолога Олександра Палія, навряд чи колись ці законопроекти знайдуть своє втілення в реальних законах.

«Вирішувати фото- і відеозйомку в магазинах не можна, щоб злодії не змогли зняти, як працює їхня система безпеки. Закон про тероризм трудновиполнім, оскільки постійно з'являються нові символи. А що стосується захоплення прибережної землі, то порушників потрібно просто обкласти високим податком на цю землю», - упевнений експерт.

Також читайте: