Харків-2020: городянам нададуть унікальні можливості

2421
Експерти розробили ексклюзивну стратегію розвитку Першої столиці


Стратегію учасники виробляли у форматі «мозкового штурму», попередньо розподілившись на сім груп за кількістю основних напрямків розвитку - «Інновації та IT», «Урбаністика, міська середу та архітектура», «Наука і освіта», «Здоров'я міста», «Культура і дух міста», «Громадянське суспільство - адміністративне управління», «Ділове середовище та бізнес».

У суботу, 3 жовтня, у Харкові виробляли стратегію розвитку міста на найближчі п'ять років. У заході, ініційованому «Об'єднання« Самопоміч », взяли участь кандидати в депутати від політсили, а також експерти та представники громадських організацій.

У ході обговорення учасники висловлювали своє бачення розвитку обраного напрямку, обговорювали основні проблеми та шляхи їх вирішення, а також впровадження нових підходів. Примітно, що в кожному кластері називалися троє загальні проблеми - абсолютно всіх галузях заважають розвиватися брак фінансування, бюрократія і корупція. Всі пропозиції записувалися, а після закінчення двох годин куратори кожної з груп представили по кілька десятків своїх напрацювань. Оцінку їм давали експерти - нардепи Олег Березюк, Олександр Опанасенко, Роман Семенуха, Ярослав Маркевич, кандидат на посаду міського голови Тарас Ситенка, а також кращі галузеві фахівці.

У рамках заходу пройшла прес-конференція лідерів «Об'єднання «Самопоміч»

Сила держави сьогодні знаходиться в якісних управлінських системах міст і сіл. Про це розповів лідер парламентської фракції «Об'єднання «Самопоміч» Олег Березюк.

«Сьогодні сила держави знаходиться не в Києві. Сила держави - в Одесі та Іллічівську, Львові та Харкові, Коломиї та Чугуєві та інших містах», - упевнений Олег Березюк.

На думку лідера фракції, тільки на місцевому рівні люди можуть знати, скільки коштів необхідно на ті чи інші потреби громади. Саме тому в містах має бути якісне публічне управління.

«Харків для цього має всі можливості і необхідні кошти. Вже зараз Харків збирає найбільше грошей в свою казну на кількість населення. Після 2016 року, зі стартом бюджетної децентралізації, надходження до бюджету збільшаться», - говорить Олег Березюк.

Однак у Харкова, за словами лідера фракції, існує дефіцит публічного управління.

«Люди повинні знати, куди витрачаються гроші, які вони відраховують до бюджету у вигляді податків. Це і є публічне управління. Це філософія «Об'єднання« Самопоміч »- партії і фракції у Верховній Раді і містах України. Носіями цієї філософії є наші колеги, наша команда. І ми вважаємо, що харківська команда є однією з кращих в нашій країні - по згуртованості, ідейності та діяльності», - вважає Олег Березюк.

Народний депутат, член фракції «Об'єднання« Самопоміч »Ярослав Маркевич впевнений, що в Україні повинна бути відкритість бюджету та можливість впливу на нього - особливо зараз, коли правове поле дозволяє побачити практично будь-яку видаткову статтю і отримати доступ до будь-якого документу, який використовується в казначействі.

«Також зараз на стадії прийняття - закон, який дає доступ до інформації, хто і скільки приносить грошей у скарбницю. Ми вважаємо, що територіальна громада знати, скільки коштів заробляє кожне підприємство в регіоні», - говорить Ярослав Маркевич.

На думку народного депутата, територіальна громада повинна сама приймати рішення, на що мають витрачатися гроші міського бюджету.

Як розповів голова Харківської обласної громадської організації «Об'єднання« Самопоміч »Тарас Ситенка, у Харкові незабаром з'явиться майданчик для обговорення шляхів розвитку міста. Відкриття харківської проектної платформи заплановано на 1 грудня.

«Ця платформа створюється для того, щоб спільно обговорювати шляхи розвитку Харкова. Якщо ми хочемо максимально швидко йти вперед, у нас має бути підтримка громади. Ми постійно будемо залучати представників громади до обговорення різних проектів. Спільними зусиллями ми зробимо Харків містом європейського рівня», - упевнений Тарас Ситенко.

Також читайте: