Європейський капкан української декомунізації

2553
У Європі незадоволені українською декомунізацією.


«Венеціанська комісія» прийняла рішення про невідповідність українських законів про декомунізацію стандартам Ради Європи.

На думку експертів, Закон України «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів і заборони їх символіки» не відповідає відразу трьом критеріям: законності, легітимності та необхідності застосування в демократичному суспільстві.

Як відзначають фахівці, положення даного закону прямо чи опосередковано впливають на основні права і свободи людини - зокрема, право вільно висловлювати свої думки.

За оцінкою керівника Центру «Третій сектор» Андрія Золотарьова, дані закони не вписуються в сучасну європейську практику, і навіть можуть бути розглянуті в Європейському суді з прав людини.

«По суті, ці документи ставлять абсолютно поза законом комунізм як ідеологію, несуть поблажки щодо нацизму і абсолютно поза заборони виявився фашизм. Тому ці закони для європейців виглядають абсолютно дикими, запозиченими з першої половини ХХ століття », - вважає експерт.

Також керівник Центру не виключає, що закони про декомунізацію будуть поставлені під питання європейських правових інстанціях.

«Думаю, Венеціанська комісія однозначно дала зрозуміти про саме такий перспективі. Що робитимуть українські політики? Одні, видаючи бажане за дійсне, стануть стверджувати, що Венеціанська комісія дозволила Україні проводити декомунізацію. Інші, більш раціонально мислячі, намагатимуться відтягнути внесення змін, як це було з законами про люстрацію, також не схваленими Венеціанською комісією. А те, що КПУ фактично оголошена «поза законом», використовується як політтехнологічний інструмент », - підкреслив Андрій Золотарьов.

Тим часом перший віце-спікер Верховної Ради України Андрій Парубій заявив, що Україна не буде звертати зі шляху декомунізації, проте готова врахувати зауваження Венеціанської комісії.

«Ми їх будемо обговорювати в робочому порядку», - запевнив Андрій Парубій.

У рамках виконання закону про декомунізацію в Харкові вже перейменовані кілька вулиць. Ще точаться суперечки про зміну назв кількох районів міста.

Також читайте: