ЦВК зобов'язала Харківський облвиборчком зареєструвати кандидатів від опозиції

2689
Рішення обласної виборчої комісії визнано незаконним.

Центральна виборча комісія 7 жовтня ухвалила рішення зобов'язати Харківську територіальну виборчу комісію зареєструвати кандидатів політичної партії «Опозиційний блок» до обласної ради до 8 жовтня включно.

ЦВК постановила, що рішення Харківського облвиборчкому не базуються на чинному законодавстві, тому її Постанова про відмову в реєстрації кандидатів від опозиції - незаконне.

Коментуючи ситуацію навколо нереєстрації «Опозиційного блоку» в Харківській області, народний депутат Юрій Мірошниченко підкреслив, що демократія починається там, де люди мають право і можливість вибирати собі владу.

«Тому, якщо Харківська територіальна виборча комісія не виконає рішення ЦВК до кінця дня 8 жовтня, це свідчитиме, що всі її рішення, спрямовані проти «Опозиційного блоку», були навмисними, і ухвалювалися з однією метою - не дати опозиції можливості взяти повноцінну участь у виборах. Це стане величезною плямою на репутації української демократії. І після цього вибори в Україні світовою демократичною спільнотою не можуть бути визнані демократичними», - зазначив Юрій Мірошниченко.

«Сьогодні члени ЦВК засвідчили, що всі п'ять претензій до нас з боку Харківської територіальної виборчої комісії - не більше ніж процедурні причіпки, які не мають жодного стосунку до права брати участь у виборах. 12 з 14 членів ЦВК проголосували за скасування Постанови Харківського облвиборчкому і за реєстрацію наших кандидатів», - заявив нардеп Михайло Добкін після засідання ЦВК.

У свою чергу народний депутат Нестор Шуфрич підкреслив, що перешкоди в реєстрації Опозиційного блоку - це безпрецедентна і цинічна спроба влади не допустити лідера електоральних переваг Харківської області до участі у виборах.

«У людей хотіли забрати право проголосувати за ту політичну силу, якій вони симпатизують. Тому винні в цьому мають понести кримінальну відповідальність за порушення Конституції, законів України, демократичних прав і норм. Ми звернемося до Генеральної прокуратури з проханням дати належну оцінку всім тим, хто намагався відібрати у жителів Харківської області право вибирати і бути обраними », - заявив Нестор Шуфрич.

Нагадаємо, 30 вересня Харківське обласне управління юстиції зареєструвало регіональну організацію політичної партії «Опозиційний блок» для участі у місцевих виборах. Проте 1 жовтня облвиборчком відмовив політичній силі в реєстрації кандидатів у депутати.

Також читайте: