Масштабні чистки силових структур анонсовані в Раді

2260
У Верховній Раді України триває метушня навколо голови СБУ Валентина Наливайченка, якого збираються відправити у відставку.


Вже завтра, 18 червня, Президент Петро Порошенко має намір запропонувати парламенту звільнити Валентина Наливайченка з посади голови Служби безпеки України.

Глава держави мотивував своє рішення тим, що СБУ не виправдала надій суспільства.

Скандал, пов'язаний з Наливайченком, вибухнув 14 червня, коли глава СБУ в ефірі одного з телеканалів зробив низку гучних заяв про причетність екс-керівництва Генпрокуратури до діяльності компанії БРСМ, нафтобаза якій кілька днів горіла під Києвом. За підсумками такої заяви Наливайченка викликали на допит до Генпрокуратури.

Пожар прошел по плану

Тим часом представники кількох політичних сил заявили, що не голосуватимуть за відставку Наливайченка.

«Спробу звільнення голови СБУ ми розглядаємо як помста за його безкомпромісну позицію по боротьбі з корупцією», - заявив лідер Радикальної партії Олег Ляшко, додавши, що його фракція не підтримає звільнення глави СБУ.

Солідарний з Ляшком і мер Києва Віталій Кличко. На думку столичного міського голови, «сьогодні складно знайти главу СБУ, який був би більш професійним і досвідченим, ніж Наливайченко».

А член колегії МВС Антон Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці написав, що історія з обвинуваченнями Наливайченко на адресу колишніх високопоставлених співробітників ГПУ - «лакмусовий папірець» на те, чи зможе правоохоронна система дійсно очиститися від корупціонерів чи ні.

«Якщо органи, відповідальні за справедливість та захист прав людини, продовжать безцеремонно грабувати народ, то третій майдан з припущень стане реальністю», - зазначив Антон Геращенко.

За что гарант обиделся на чекиста. Лучшие версии

Як зазначив політолог Сергій Таран, можлива відставка Валентина Наливайченка може бути пов'язана з боротьбою президента Петра Порошенка з олігархами.

«У зв'язку з тим, що зараз бізнесменів намагаються усунути від політики і економіки, багато хто буде пов'язувати цей конфлікт з боротьбою олігархічних груп. В першу чергу, будуть говорити, що за Наливайченко стоїть група Фірташа, а президент зараз займає жорстку позицію щодо того, щоб відсторонити олігарха від управління потоками», - зазначив експерт.

А політолог Віталій Бала, в свою чергу, підкреслив, що справжнього конфлікту між СБУ і ГПУ немає.

«Існує конкуренція. Але вона є у всіх країнах. Після цього, можливо, генпрокуратура виявить корупціонерів в СБУ, МВС і так далі», - вважає аналітик.

Крім того, політолог зазначає, що незважаючи на публічні заяви про нібито невиконання завданнях главою СБУ, справжні мотиви президента лежать набагато глибше.

«Найважливіше буде подивитися, кого запропонують на посаду глави СБУ. Тоді вже буде зрозуміло, заради чого це все було зроблено. Зміна керівників Спеціальних служб в публічній сфері коментується несерйозно. Мало хто знає, що відбувається насправді», - говорить Бала.

На думку деяких нардепів, новим главою СБУ, швидше за все, стане або нинішній перший заступник Василь Грицак, або заступник голови Адміністрації Президента Андрій Таранов.

Слідом за Наливайченко може позбутися своєї посади і генпрокурор України Віктор Шокін. Основна претензія, висунута до керівника Генеральної прокуратури - це втеча позбавленого депутатської недоторканності Сергія Клюєва, оголошеного в розшук після того, як він не з'явився в ГПУ на допит. Зараз у Раді йде збір підписів за відставку Генпрокурора.

Нагадаємо, раніше народні обранці в черговий раз намагалися відправити у відставку міністра Внутрішніх справ України Арсена Авакова. Однак далі розмов справа так і не пішла.

Фото: allday.in.ua

Також читайте: