Днями харківська сім'я сильно отруїлася вареною ковбасою. Коли розповіли про біду знайомим, з'ясувалося, що їх випадок - не перший.
«Купили свіжу, з гарним ароматом і свіжу на вигляд ковбаску, прийшли додому і відразу її з'їли. До вечора татові і сестрі стало зовсім погано - блювота, температура, розлад шлунку. Ми з мамою обійшлися лише одним з цих симптомів», - розповідає Олександр.
У контролюючих інстанціях розводять руками: здійснювати які-небудь перевірки їм заборонили ще в минулому році.
«Тепер все на совісті керівництва підприємств, директорів магазинів. Ми маємо право втрутитися в ситуацію лише тоді, коли отруєння буде масовим. І те, звернутися з проханням про перевірку повинен сам керівник», - пояснили санлікарі.
Парадокс підтвердили і в Харківстандартметрології. Для того, щоб мати хоч якесь уявлення про склад продуктів, змушені купувати їх і проводити дослідження за власні гроші. Нещодавно експертизу пройшла і ковбаса.
Як розповів генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко, для проведення тестування в супермаркетах міста було придбано 7 зразків вареної ковбаси вищого сорту. Якість продукції визначалося за органолептичними, фізико-хімічними показниками (масовим часткам вологи, білка, жиру та глутамату натрію), за змістом консервантів і синтетичних барвників, по наявності сої і за показниками мікробіологічної безпеки, а також за якістю упаковки і маркування.
Результати експертизи виявилися невтішними - 6 зразків з 7 за різними показниками не відповідали нормативним вимогам.
Приміром, в ковбасах торгових марок «Фарро» і «Щирий кум» фахівці виявили, що потрібний відсоток м'яса там замінюють дешевими і менш якісними соєвими білками. У п'яти зразках (ТМ «Щирий кум», ТМ «Фарро», ТМ «Ситний Ряд» і ТМ «Щит») виявили підсилювач смаку (глутамат натрію). У продукції торгових марок «Ситний Ряд» і «Щирий кум» виявилося мало білка, у зразках ТМ «Щит» і ТМ «Ситний Ряд» - багато жиру, а в «Докторська» від ТМ «Щирий кум» просто накачана вологою.
В сосисках «Шкільні» ТМ «Щит» і «Тигрик» ТМ «Ятранчік» фарш на розрізі мав пори до 3 мм замість передбаченої нормами дрібної пористості.
На чолі ТОПу гірших ковбас - ТМ «Ятранчік», в якій виявили золотистий стафілокок і ряд бактерій групи кишкових паличок.