Привіт з 90-х. Харків'яни винаходять страви економ-варіанту

5694
У зв'язку з економічною кризою людям доводиться скорочувати витрати, в тому числі і на харчування.


Через девальвацію гривні ціни ростуть як на дріжджах. Згідно зі статистичними даними, в червні 2015 року овочевий набір для борщу підскочив у ціні на 200-300%.

«З урахуванням продукції нового врожаю найбільш істотно подорожчала буряк - ціна зросла майже в три рази, картопля і морква стали дорожчими фактично в два рази», - розповіла заступник начальника ГУ статистики в Харківській області Марина Тур.

Подорожчали не тільки овочі: виросли в ціні варена ковбаса, жива риба, кондитерські вироби і сіль.

Не дивно, що харків'яни витрачають на продукти харчування суму, набагато перевищує встановлений урядом прожитковий мінімум. Ця цифра становить 1176 гривень. Вона була встановлена в грудні 2013 року і з того часу не переглядалася.

Економити сьогодні доводиться на всьому, в тому числі і на харчуванні. Тому багато харків'ян виключають з раціону дорогі компоненти, наприклад, сиров'ялену ковбасу і французький сир, і знаходять нові економічні рецепти простих і недорогих страв.

«Знайшла матусин рецепт дешевих котлет, - каже Христина. - У маленькі вафельні коржі кладу фарш і обсмажую в яйці. Крім того, вже відучую домашніх від покупної кондитерки. Випікаю сама пироги і печиво. Зараз абрикос повно, в тому числі у дворі будинку. Вчора з дітьми гуляли, майже повний пакет назбирали. Увечері спекла бісквіт з абрикосами. Просто і смачно».

«Дуже виручають домашні заготівки, - розповідає Галина. - Торік закрила багато різних салатиків: рис з овочами - рецепт, до речі, з 90-х зберігся. Салат з грибами і квасолею, баклажани з перцем. Влітку заморожую різні овочі, а взимку з них готую супи та інші страви. Зараз часто готую вареники з різними начинками. Дешево і ситно».

«Спеціально не підбирала економні рецепти, але зараз витрачаю на їжу менше за рахунок, наприклад, переходу зі свинини на курятину, - каже Ольга. - Робити не котлети, а нагетси з філе. Нарізаю його невеликими шматочками, на годину залишаю в маринаді (хто як любить). Потім обвалюють борошно-яйце-сухарі. З одного філе виходить багато нагетсів, вистачає на кілька днів. А ще недавно відкрила для себе пшеничну кашу: вона дешева, добре розварюється, її можна їсти просто так, а можна підсмажити цибульку і зліпити з каші котлетки. Дітям печу пироги з безкоштовними ягодами з дачі».

«Мене життя ще в 90-ті навчила економно готувати, - зізнається Анна. - Зараз саме час згадати рецепти страв без всяких вишукувань. Часто готую вінегрет з квасолею. Капустяні котлети. Суп і пироги з грибами, які самі збираємо. Поки сезон і фрукти з ягодами недорогі, а у багатьох взагалі безкоштовні - часто роблю шарлотку. Ну і картопля, полита соняшниковою олією».

Також читайте: