Іноземці розповіли, що їх шокувало в українській кухні

4551
Закордонним гостям не вистачало в наших стравах одного інгридієнта.

Харківські кулінари взяли золото міжнародного фестивалю «BestCookFEST», який днями пройшов у Києві. Захід такого масштабу проводилося в Україні вперше - майстерність приготування їжі демонстрували більше десяти команд, які приїхали з різних кінців планети. З Харкова на конкурс відправилися як маститі шеф-кухарі відомих ресторанів, так і студенти профільного факультету Харківського торговельно-економічного технікуму.

Кухарі змагалися в семи номінаціях - готували м'ясо і рибу, представляли страви національної та сучасної кухонь, вегетаріанські страви і десерти.

Інтрига фестивалю - конкурс «Чорний ящик», коли учасникам видали сюрприз-набір продуктів, з яких протягом півтори години потрібно було приготувати три страви.

У підсумку команда Харківського торговельно-економічного технікуму взяла одну золоту, 4 срібних і 2 бронзових медалі. Також їм дісталося гран-прі фестивалю як кращій кулінарній школі.

«Можливо, це сталося завдяки тому, що ми часто їздимо за кордон на різні конкурси, тобто досвід вже є. Цей конкурс гарний тим, що журі надали можливість коментувати страви - їх достоїнства і недоліки, що дозволяло учасникам навчитися новому», - поділилася член журі, викладач ХТЕК Анна Гасанова.

Конкурс судили імениті кухарі з 11 країн світу. По закінченню заходу деякі з них приїхали до Харкова, щоб подивитися навчальну базу, де готують майбутніх кулінарів.

«ГХ» поцікавився у іноземців, що їх здивувало в українській кухні.

«Мене здивувало те, що в Україні використовують багато вершків та вершкового масла. У нас всі салати заправлені оливковою олією, а у вас вершками і сметаною. А ще я не побачив у ваших ресторанах рису, його фактично не подають», - поділився враженнями гість з Ізраїлю Джозеф Арбіден.

«Оливкової олії я взагалі не відчула в ваших стравах. Мені здалося, що українська національна кухня побудована на тесті, такому як на варениках. Багато жирних страв, можливо, тому що у вас більш холодна країна і вам потрібна поживна їжа», - розповіла гостя з Албанії Мімоза Балла.

«Українська кухня трохи інша, ніж у європейських країнах - тут немає оливкової олії і багато тесту. Ми, індуси, вегетаріанці, а у вас стіл більш різноманітний. Мені дуже сподобався компот із сухофруктів і алкогольні напої, у складі яких є ягоди. Що здивувало - ви використовуєте дуже мало спецій», - говорить член журі з Індії Аніл Грувер.

Тим часом, Анна Гасанова поділилися останніми модними тенденціями українських рестораторів.

«Зараз набирає популярності напрямок slow food (антипод фаст-фуду), коли при ресторані створюється закінчений цикл виробництва їжі. Тобто, при закладі є ферма, де вирощують тварин на м'ясо, теплиця з овочами і зеленню, пасіка з медом. Основа цього напряму - використання корисних, вітамінізованих, свіжих сезонних продуктів, які вирощують у нас», - розповіла експерт.

Також читайте: