Харків'яни перейшли на альтернативне харчування

2921
Лікарі застерігають від платних обідів на роботі.


У суєті робочого дня часто ніколи витрачати час на повноцінний обід. Тому більшості харків'ян на роботі доводиться задовольнятися легкими перекусами.

Раніше вважалося, що перекушування сприяють збільшенню маси тіла, проте ця думка була давно спростовано, і на його зміну прийшло інше, повністю протилежне: перекушування - це корисно.

«Звучить парадоксально, але щільні обіди більше шкодять здоров'ю, ніж легкі перекуски, - розповідає лікар-терапевт Максим. - Після щільного обіду в організмі відбувається перерозподіл крові. Щоб справитися з важкою харчовим навантаженням, потік крові спрямовується до шлунку і кишечнику на шкоду кровопостачанню головного мозку і серця. Звідси сонливість, млявість і небажання рухатися».

Проте медики підкреслюють, що мова йде саме про перекус, а не про безперервне жуванні, оскільки воно напружує травну систему.

На думку фахівців, найбільш оптимальним є такий режим харчування, щоб прийоми їжі були не рідше ніж через кожні 4-5 годин.

«І дуже важливий емоційний настрій під час їжі. Треба заспокоїтися, відключитися від справ. Не слід наспіх ковтати те, що потрапило під руку», - каже Максим.

Як відзначають дієтологи, протягом робочого дня переважні найбільш повноцінні легкі продукти, що містять багату гаму вітамінів.

Насамперед, це сирі овочі: самі по собі або у вигляді салатів, гарнірів. При можливості слід включати в меню сирі фрукти. Також необхідно вживати морепродукти - вони містять цінні мінеральні речовини і мікроелементи, легко засвоюваний організмом білок.

А ось солодощів фахівці рекомендують уникати.

«Не варто підтримувати сили протягом робочого дня за допомогою тістечок і випічки, - каже Максим. - Кондитерські вироби містять лише порожні калорії, організм буде позбавлений необхідних харчових речовин, в яких особливо потребують мозок і м'язи, в тому числі серцева».

«Зазвичай беру з собою на роботу для перекусів фрукти які-небудь, або йогурти, а ось обідати намагаюся повноцінно, - каже Христина. - Ще намагаюся побільше пити чаю».

«А ми на роботі робимо велику миску грецького салату на всіх, - розповідає Анна. - Листя салату, солодкий перець, сир фета і помідори, плюс оливкова олія. Смачно, ситно і корисно».

Також читайте: