Чи буде в Україні дефолт: думки експертів

3139
Верховна Рада ухвалила закон, який дозволяє уряду України не платити за зовнішніми боргами приватним кредиторам.

Документ підтримали 246 народних депутатів.

Сам закон «Про особливості здійснення дій з державним, гарантованим державою та місцевим боргом» складається з кількох статей, згідно з якими уряд може призупинити виплати за кредитами. Крім того, надається право накладати мораторій на реалізацію майна, яке може бути продане для погашення боргу.

 У ході представлення законодавчих ініціатив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що мова йде про приватних кредиторів, які є держателями зовнішнього держборгу України.

 Як заявив прем'єр, це жодним чином не впливає ні на стабільність банківської системи країни, ні на курс української валюти.

 Відмова держави платити за своїми боргами експерти тут же назвали «фактичним, але неоголошеним дефолтом». І запевняють, що повністю відмовитися від закордонних зобов'язань неможливо.

На думку президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, з кредиторами краще домовитися про реструктуризацію боргів, оскільки в міжнародній практиці дуже рідко трапляються випадки, коли інвестори йдуть на списання хоча б частини боргу.

«Якби нам продовжили можливість погашати борги терміном на 10-20 років, це вже було б хорошим сигналом для інвесторів і подальшої боротьби з кризою», - заявив експерт.

Тим часом, як заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, «Київ готовий платити за боргами, але лише на власних умовах». Зокрема, в заяві, опублікованій на сайті уряду, говориться, що з початку цього року Україна виплатила по валютних боргах 2,4 мільярда доларів, і це обслуговування є для країни «надважким».

«У нас дійсно великі борги, - заявив «ГХ» політолог Олександр Романюк. - Нам треба платити за зовнішніми позиками, а грошей немає. І якщо кредитори не погодяться почекати, то нам нічого іншого не залишається, окрім як оголосити дефолт».

При цьому, на думку експерта, якщо уряд країни оголосить про дефолт, то іноземні інвестори не будуть вкладати гроші в українську економіку, в результаті чого держава втратить економічну привабливість.

Зараз в Україні реальних коштів на виплату зовнішніх боргів практично немає. Таку думку висловив «ГХ» політолог Володимир Нікітін.

«Тому будь-які форми реструктуризації боргу, звичайно, вітаються - в тому плані, що вони дозволяють бюджету нашкребти гроші на соціальні програми та інші необхідні сьогодні витрати», - повідомив експерт.

За його словами, уряд має право оголосити дефолт без дозволу парламенту, тому що це закладено в його статуті. Більш цікаві наслідки цього. Адже такий закон не має сили для кредиторів.

Фото: vkurse.ua

Також читайте: