Українці платитимуть аліменти за новими правилами

36394

В Україні змінили розмір виплати дитячих аліментів Вони розраховуватимуться за новою схемою з огляду на загальний дохід платника. Про це йдеться у відповідній ухвалі, прийнятій на засіданні Кабінету Міністрів.

Йдеться про вдосконалення механізму стягнення аліментів з осіб, які працюють та отримують заробіток за кордоном, а також з отримувачів пенсії. Також розширили список осіб, із яких можуть стягуватися аліменти.

Всього в нових правилах 4 змінені пункти:

- якщо платник аліментів безробітний чи підприємець, який їде за кордон до країни, з якою Україна не уклала договір про надання правової допомоги, з нього утримають аліменти за весь період до досягнення дитиною повноліття. Стягнення проводиться до виїзду з України та розраховується, виходячи з розміру середньої заробітної плати у тому регіоні, де проживає платник аліментів до від'їзду за кордон;

- громадян, які працюють і отримують дохід лише за кордоном у державі, з якою Україна не уклала договір про надання правової допомоги, розмір аліментів нараховується, виходячи з розміру середньої заробітної плати працівника для регіону, де проживала людина до виїзду за кордон. У разі надання такими особами відомостей про свій заробіток, аліменти вираховються на основі його розміру;

- в облік доходів громадян, з яких стягуються аліменти, не беруться надбавки до пенсії, які виплачуються непрацюючим пенсіонерам на утримання непрацездатних членів сім'ї, які належать до осіб, які забезпечують пенсію у разі втрати годувальника. Раніше до уваги не бралася лише пенсійна надбавка інвалідам 1 групи з догляду за ними.

- аліменти стягуються з військовослужбовців Збройних сил України, Держспецзв'язку, Держприкордонслужби, поліцейських, осіб рядового та начальницького складу органів та підрозділів внутрішніх справ, Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань, БЕБ, служби цивільного захисту та Державної кримінально-виконавчої служби, працівників Служби суду .

В Україні також підвищили розмір надбавки для догляду за окремими категоріями осіб з інвалідністю з дитинства та за дитиною з інвалідністю.

Також читайте: