Слуги народу не поділили гроші

6921
Країна залишилася без Держбюджету.

На засіданні парламенту депутати не підтримали проект бюджету на 2016 рік. Народні обранці лише заслухали та обговорили законопроекти, підготовлені урядом.

Депутати повністю розкритикували проект і виступили проти проведення податкової реформи і назвали бюджет «грабіжницьким».

Нардеп Олег Березюк заявив, що таким бюджетом можна знищити малий і середній бізнес і систему охорони здоров'я. А бюджети міст, вважає Березюк, будуть фінансуватися на рівні 2013 року.

А на думку народного депутата Олександри Кужель, уряд не зробив жодного кроку, щоб вивести з «тіні» гроші олігархів.

Тим часом за словами міністра фінансів України Наталії Яресько, проект Держбюджету - практичне вирішення трансформації тієї тендітної стабільності і рівноваги, яке досягнуто за останній рік важкої праці.

А прем'єр-міністр Арсеній Яценюк підкреслив, що він переконаний в тому, що парламент України зацікавлений у стабілізації та прийме бюджет до кінця року.

Глава уряду запевнив, що зробить все для отримання схвалення документа до кінця року. Заради цього прем'єр запропонував створити робочі групи - по бюджетному і податковому законодавству.

Як зазначила заступник голови Верховної Ради Оксана Сироід, бюджетний процес завершиться не раніше 27-28 грудня.

На думку віце-спікера, цей прогноз є найоптимістичнішим.

«Я не бачу можливості завершення роботи Верховної Ради на наступному пленарному тижні», - повідомила Оксана Сироід, додавши, що робота парламенту буде продовжена, поки не буде прийнятий бюджет.

«Спочатку має бути компромісне рішення щодо змін до Податкового кодексу, потім уряд повинен доопрацювати проект бюджету, і тільки після цього парламент повинен приступити до розгляду бюджету», - пояснила віце-спікер.

За її словами, через те, що уряд вчасно не запропонувало зміни до Податкового кодексу, бюджетний процес, як і в минулому році, проходить в авральному режимі.

«У мене є ще одне питання: чому це розглядається сьогодні, а не 15 вересня? Чому сьогодні, а не 1 листопада? Це всі питання з однієї і тієї ж серії: чому уряд не зробив свою роботу?»- дивується Оксана Сироід.

Також читайте: