На що вистачає середньої зарплати, або Як прожити на 150 баксів на місяць

6548
Останнім часом увагу всіх жителів нашої країни прикута до економіки України. Точніше, до цін, які ростуть як на дріжджах.


Ціни йдуть на зліт слідом за падінням гривні. У зв'язку з кризою змінилась і купівельна спроможність українців, притому не в кращу сторону. Сталося це більшою мірою через те, що доходи громадян значно знизилися.

За даними Державної служби статистики України, середня зарплата по Харківській області у березні нинішнього року склала 3357 грн. У доларовому еквіваленті (а ціни у нас традиційно прив'язані саме до американської валюти) це складає близько 150 у.о.

Що ж сьогодні може дозволити собі на середню зарплату харків'янин з сім'єю (знову ж середньої, з трьох осіб), що живуть в середній квартирі і мають середні запити?

Як правило, найголовнішою рядком видатків бюджету йде оплата комунальних послуг.

Цієї весни Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), оголосила про підвищення тарифів на основні комунальні послуги - електроенергію, тепло, воду і газ.

Сьогодні двокімнатна квартира середнього харків'янина разом з електрикою, водою, але поки без опалення, обходиться приблизно в 1000 гривень.

За нормами, встановленими комунальниками, сьогодні гаряча вода за умови підключеного до системи гарячого водопостачання рушникосушки обійдеться в 122,76 грн на людину. За трьох виходить 368,28 грн.

Вода, згідно з тарифом для будинків з централізованим гарячим водопостачанням, тепер стоїть 45,98. Множимо цю суму на 3. Виходить 137,94 грн. Водовідведення теж подорожчало: сьогодні тариф - 35,70 з людини. Знову множимо на 3. Виходить 107,1 грн.

Вартість електроенергії для населення, в тому числі тих, хто проживає в будинках, обладнаних кухонними електроплитами, становить 0,366 грн. В місяць за трьох це близько 100 грн.

Ціна природного газу для населення також виросла. Сьогодні тариф становить 43,128 грн на людину. За трьох виходить 129,3 грн.

Рахуємо усі платіжки. Виходить 824 грн. Додамо сюди 90 грн за квартплату. Разом за «середню» квартиру «середньої» харківської сім'ї доведеться заплатити 932 гривень на місяць.

Коли включать опалення, комуналка подорожчає ще більше.

У зимовий період тариф за опалення складе 16,42 грн. Множимо на метраж «середньої» двокімнатної квартири в 45 кв.м. Виходить 738,9 грн. Додаємо сюди дані платіжок. У підсумку отримуємо 1671 грн.

Будемо вважати, що в сім'ї нашого «середнього» харків'янина двоє працюючих дорослих і одна дитина шкільного віку.

Отже, складаємо обидві середні зарплати. Отримуємо 6714 гривень. З цієї суми віднімаємо усереднені 1000 гривень квартплати, і у нас залишається 5714 грн.

До обов'язковим щомісячним витрат також відносяться платежі за зв'язок, інтернет і проїзд.

Мобільний зв'язок обходиться в середньому в 40-50 гривень на місяць. На трьох це 120 грн. Інтернет - 100-120 грн. Проїзд до роботи і назад громадським транспортом, оскільки маршрутки нині теж дорогі, обійдеться в 10 гривень (туди і назад метро + трамвай чи тролейбус). 22 робочих дні - це 220 гривень. На двох (будемо вважати, що дитина ходить в районну школу біля будинку) виходить 440 грн.

Будемо вважати, що наша середньостатистична сім'я на вихідних віддасть перевагу залишитися вдома. Отже, 120 + 100 + 440 = 660.

Від залишилися після оплати «комуналки» 5714 гривень віднімаємо 660, отримуємо 5054.

Ще одна графа витрат - ліки.

Лікуватися сьогодні стало дуже дорого. Стандартна домашня аптечка з анальгіном, парацетамолом, бинтами, краплями від нежитю та іншої дрібницями на кшталт льодяників від кашлю і сиропом від бронхіту обійдеться мінімум в 300 гривень (це за умови, що немає хронічних захворювань, які потребують спеціального і часто дорогого лікування).

До цього також варто ще додати деяку суму на непередбачений виклик «швидкої» або незапланований візит до лікаря начебто стоматолога. Тобто ще десь по 500 грн. на людину. З 5054 гривень віднімаємо вартість «аптечки» та візиту до лікаря. Залишається 3254 гривень.

Саме час зайти в магазин.

Цього року подорожчав найголовніший продукт харчування - хліб. Вартість звичайного нарізної батона в деяких супермаркетах вже сягає 7-9 гривень. На третину в порівнянні з минулим роком подорожчали овочі та фрукти.

Курка в середньому коштує 40 гривень за кілограм, якщо купувати цілу. Ціна на свинину починається від 70 грн за кг. Яловичина дорожче: від 85 грн і вище. Субпродукти і фарш варті у порівнянні з м'ясом дешевше і тому користуються зараз великим попитом: курячий фарш близько 40 грн / кг, свинячий і яловичий - в середньому 50-55 грн / кг.

Макаронні вироби і крупи піднялися в ціні незначно, а от яйця подорожчали - до 17-18 грн. Виросли в ціні сири і молочна продукція.

«У нас в сім'ї всі люблять поїсти, - розповідає Святослав. - До нинішньої кризи на їжу йшло близько третини сімейного бюджету. Тепер - більше половини».

При цьому харків'яни зізнаються: їм все частіше доводиться відмовлятися від багатьох продуктів, які купували раніше.

Так що навіть приблизні підрахунки дозволяють зрозуміти, що нормально харчуватися доведеться не просто скромно, а дуже скромно. Отже, середня продуктовий кошик на місяць обійдеться приблизно в 1000 гривень на людину. Віднімаємо її вартість з решти 3254 гривень. Залишається 254 гривні.

Вистачить якраз на те, щоб частково здати на ремонт в школу. На гуртки та групу подовженого дня вже не залишиться. І це ще без урахування опалення. У зимовий період на шкільні потреби явно не вистачить.

Щоб протягнути до зарплати, людям доводиться все більше ужимать витрати. На чому ж сьогодні економлять харків'яни?

Люди зізнаються, що стали рідше купувати одяг і взуття. Менше витрачають розваги. Рідше відвідують ресторани і кафе. Багатьом не по кишені стають абонементи в басейни і спортзали. Відпочинок? Хіба що на балконі.

Фото: karalmik.com

Також читайте: