Україна остаточно збанкрутує

2343
Експерти передрікають реальний дефолт.


Україна домовилася з кредиторами про списання 20% зовнішнього боргу (це становить майже 4 млрд доларів) і перенесення термінів виплати залишилися 15600000000 доларів на 4 роки. Про це повідомила міністр фінансів України Наталія Яресько.

В уряді вважають це перемогою. При цьому замовчуючи, що Україні розраховуватися за боргами доведеться довше, і при цьому відсоток по кредиту буде вищою.

При цьому експерти запевняють, що технічного дефолту уникнути все одно не вдасться.

«Списання 20% боргу з точки зору міжнародної практики означає дефолт. Фактично Україна сьогодні оголосила дефолт. Це означає, що в найближчі 10 років жодних приватних інвестицій в Україні не буде. Будь-який зарубіжний інвестор буде згадувати, що це ненадійна країна, вона не погашає вчасно борги», - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Втім, як неодноразово зазначали фінансові аналітики, потенційні кредитори України та світові інвестори оцінюють стан її економіки як переддефолтний, і на те є підстави: гривня за останній рік подешевшала в три рази, безробіття збільшилося - як і тарифи на соціально значущі потреби.

За інформацією Головного управління статистики в Харківській області, реальна зарплата харків'ян у липні 2015 року знизилася на 26,2% в порівнянні з минулим роком. У цілому по країні реальний заробіток зменшився на 22%.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило суверенний кредитний рейтинг України в іноземній валюті з переддефолтного рівня «СС» до рівня «С», що означає, що дефолт неминучий.

Також читайте: