Зарплати харків'ян стрімко падають

2906
Що можна дозволити собі на фактичну зарплату.

Реальна зарплата харків'ян у липні 2015 року знизилася на 26,2% в порівнянні з минулим роком. Про це повідомили в ГУ статистики в Харківській області. При цьому, у порівнянні з червнем реальна заробітна плата збільшилася на 2,8%.

По країні реальний заробіток зменшився на 22%. За даними Держстату, скорочення реальної зарплати в липні відбулося в 12 областях країни. Найбільше вона скоротилася в Черкаській і Тернопільській областях.

При цьому в управлінні статистики Харківщини відзначають, що номінальна середня заробітна плата штатних працівників в регіоні в липні 2015 року зросла на 61 гривню і склала 3856 гривень.

Провівши опитування, «ГХ» спробував вирахувати, що може дозволити собі середньостатистична сім'я (це дитина та двоє дорослих). Разом на місяць у нашої родини є 7 тисяч 712 гривень.

Найбільше грошей іде на оплату ЖКГ та купівлю продуктів. Отже, в середньому за двокімнатну квартиру сім'я платить в районі 900 гривень (без урахування опалення). Плюс до щомісячних витрат можна віднести мобільний зв'язок (на двох 100 гривень) плюс інтернет - 100 гривень і поїздки на роботу. Якщо припустити, що дитина ходить до місцевої школи і на транспорт не витрачається, то одному з батьків на день потрібно витратити 11 гривень (громадським транспортом - метро і трамвай чи тролейбус). Робочих днів у нас - 21, отже, на місяць один з батьків витрачає 231 гривню на проїзд. Обидва на проїзд витратять 462 гривні.

Отже, 900+100+100+462. Всього сім'я вже витратила 1 562 гривень, і у них залишилося – 6 тисяч 150 гривень. Якщо ще у нас хтось захворіє, то стандартна домашня аптечка з найпростішими ліками (болезаспокійливі, жарознижувальні, шлункові, йод, зеленка, бинти і т.д.) обійдуться гривень в 300. Якщо застуда скосить всю сім'ю і доведеться лікувати нежить і кашель з районним терапевтом, то плюс ще 1,5 тисячі піде на ліки. З урахуванням цього у сім'ї залишається – 4 тисячі 350 гривень.

Найбільша кількість грошей залишає сім'я в продуктових відділах. «У магазині на місяць на всю сім'ю ми витрачаємо тисячі зо три. І це з урахуванням того, що практично у всьому собі відмовляємо, а практично всі фрукти і овочі їмо з батьківського городу. Дуже рідко купуємо собі м'ясо і рибу, а про різноманітні солодощі взагалі доводиться забути», - розповіла «ГХ» сім'я Зарубіних.

Після походу в магазин у нашої сім'ї залишилося 1 тисяча 350 гривень. За словами Світлани, цих грошей їй не вистачить, щоб одягнути сім'ю.

«Тисячі не вистачить, щоб одягнути дитину, а про всю сім'ю я взагалі мовчу. Зайшовши навіть у самий дешевий магазин одягу, на одну людину потрібно витратити близько 2500», - пояснює «ГХ» Світлана.

А дитини ще в школу потрібно зібрати і відправити, і бажано якісь курси йому оплатити. Про відпочинок і розваги взагалі можна і не заїкатися.

Також читайте: