Вегетаріанцям в Харкові доведеться несолодко

2493
Найпростіші салати і фрукти влетять в копієчку.


З початку року на Харківщині споживчі ціни зросли на 0,3%. Про це повідомили в ГУ статистики в Харківській області.

Як з'ясували фахівці, найбільше подорожчали фрукти - яблука, виноград, лимони та банани. Ціни на них зросли на 6,8-31,8%.

Піднялися ціни і на овочі. Морква, капуста, буряк, картопля, огірки, солодкий перець, помідори, гриби подорожчали на 1,4-32,3%.

Крім того, на 1,1-6,3% подорожчала рибна продукція - консерви в маслі, оселедець, філе мороженої риби, охолоджена жива риба. Виросла в ціні і «молочка» - на 11-4,8%. Подорожчання торкнулося сирів і сиру, вершкового масла, молока, майонезу, кефіру і яєць.

Вартість окремих видів курятини і свинини, сирокопчених ковбас зросла на 1,6-3,5%.

Борошно, здоба, вівсяні пластівці і розчинна кава подорожчали на 1,4-1,8%.

При цьому незначно знизилися в ціні сало і м'ясний фарш: їх вартість впала на 1,3-6,3%.

Трохи дешевше коштує ріпчаста цибуля, часник, апельсини, мандарини та сухофрукти. Ціна на них знизилася на 2,7-4,6%.

Шоколадні цукерки, мелену каву, фруктово-ягідні соки подешевшали на 2,1-2,3%, а манна крупа, рис, сіль і томатна паста - на 1,3-2,2%.

«Ціни ростуть як на дріжджах, - обурюється харків'янка Людмила. - Харчуватися стало дуже дорого, доводиться економити на всьому. На продукти йде більше 50% від сімейного бюджету, все інше - на оплату ЖКГ».

«У нас сім'я з чотирьох чоловік, так що доводиться урізати витрати, - каже Олексій. - З нинішніми цінами довелося відмовитися навіть від гречки. Де це бачено - майже 30 гривень за кіло крупи? Беремо дешевшу крупу, наприклад пшенку і «Артек». М'ясо практично не купуємо - хіба що фарш, він дешевше. Фрукти дорогі, звичайно, але іноді беремо дітям яблука».

Також читайте: