У квартирах харків'ян похолодає: правда чи вигадка

3511
Думки фахівців різняться.

У підземних сховищах України запас природного газу склав 17 мільярдів кубометрів. Про це повідомляють в корпорації «Укртрансгаз». При цьому у профільному міністерстві зазначають, що запаси в сховищах продовжують накопичуватися.

«Зараз 16,9 млрд кубів газу в сховищах. Додатково ще надходить з Росії 110-114 млн кубометрів щодня. Протягом кількох днів ми додатково збільшимо запас, я думаю, до 17,2 мільярда», - розповів міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

На думку глави НАК «Нафтогаз» Андрія Коболєва, така кількість газу дозволить Україні благополучно пережити зиму 2015-2016 років.

З 12 жовтня Україна відновила імпорт природного газу зі Словаччини та Польщі. Також цього місяця «Газпром» відновив експорт блакитного палива в нашу країну після отримання від «Нафтогазу» передоплати у розмірі 235 мільйонів доларів.

Володимир Демчишин зазначає, що саме початок закупівлі російського газу дозволило дещо знизити вартість блакитного палива з ЄС.

«З такими запасами і враховуючи кредитні кошти (від західних донорів), отримані на закупівлю газу, ми можемо пройти зиму і без російського блакитного палива. Але його нинішня ціна дала нам можливість дещо знизити і вартість газу для нас на європейському ринку», - пояснив профільний міністр.

Навіть якщо зима буде холодною, 19 млрд кубів Україна б вистачило, тому з нинішніми запасами і темпами закачування Україною може пройти зиму більш-менш нормально, і при необхідності добрати бракуючий газ з реверсу, заявила енергетичний експерт Олена Павленко.

«З нинішніми темпами - хоча це набагато складніше, ніж мати 30 млрд ще у вересні, як це було колись, але ми зможемо пройти опалювальний сезон», - вважає експерт.

Інший же експерт вважає, що сценарій може бути не настільки оптимістичним.

«Є досить високий рівень запасів газу, незважаючи на фінансові проблеми держави. Двох млрд кубів не вистачає для того, щоб ЄС і Росія були впевнені в стабільному зимовому транзиті. Газ закачується досить швидко, але фактично Україна купує його за рахунок держрезервів: отримує кошти за рахунок кредиту «Ощадбанку», щоб потім перекрити його позиками від ЄБРР та інших донорів», - деталізує експерт з питань енергетики Юрій Корольчук.

За його словами, у разі холодної зими Україна зіткнувшись з дефіцитом власних коштів для закупівлі газу і з ЄС, і з РФ, почне піднімати зі сховищ більше газу, ніж планувала, і поставить під загрозу стабільний транзит. Відтак, за словами експерта, незважаючи на активне накопичення газу в останні тижні, стабільний опалювальний сезон в Україні більше залежить від погоди і від фінансових ресурсів українського уряду.

А ось міністр енергетики Російської Федерації Олександр Новак також вважає, що Україні не вистачить газу до закінчення зими.

«На наш погляд, цього недостатньо. На жаль, поки немає інших траншей, і у нас немає жодної інформації про те, що Україна збирається додатково закуповувати газ, у тому числі для власного споживання і для закачування в ПСГ. Якщо буде холодна зима, газу в сховищах буде недостатньо », - запевнив глава Міненерго РФ.

Згідно з даними російської сторони, для успішного проходження осінньо-зимового періоду в українських ПСГ повинно бути не менше 19 мільярдів кубометрів палива.

Також читайте: