У коморах харків'ян з'являться золоті огірки

2792
«ГХ» підрахував, у скільки жителям регіону обійдуться домашні заготовки на зиму.


За даними ГУ статистики в Харківській області, у липні незначно подешевшали продукти харчування та безалкогольні напої. Ціни на них знизилися на 1,7%.

Найбільш істотно подешевшала сезонна плодоовочева продукція: перець солодкий, кабачки і баклажани - більш ніж у 1,5 рази, часник, помідори, капуста і морква - на третину вартості, огірки - на 10,3%, цибуля і буряк - до 27,4%.

Як пояснюють експерти, зниження вартості продукції обумовлено періодом міжсезоння, для якого характерні такі стрибки цін.

Господиням це на користь: вони якраз приступають до консервації.

Між тим у порівнянні з минулим роком продукти виросли в ціні півтора-два рази. І навіть з урахуванням нинішнього сезонного здешевлення домашні заготовки обійдуться харків'янам у круглу суму.

Вартість помідорів сьогодні коливається від 5,70 до 6,50 грн./кг, огірків - 7,5 грн./кг, моркви - 8-9 грн./кг. Кілограм баклажанів обійдеться в середньому в 5 грн., солодкого перцю - в 5-6 грн. За кіло цибулі доведеться викласти приблизно 6-7 грн., часнику - 35 грн. Зелень також подешевшала: пучок петрушки або кропу коштує близько 4-5 грн.

В середньому на трилітрову банку потрібно 2-2,5 кг помідорів. На це доведеться витратити близько 12 грн. Зазвичай в консервацію кладуть солодкий перець, кілька зубчиків часнику, цибулю і зелень, а також цукор, оцет і спеції. На одну банку доведеться витратити близько 10 грн. Разом одна банка консервованих помідорів обійдеться приблизно в 20 грн. Приблизно в таку ж суму вийде банка огірків.

Дорожче обійдуться господаркам консервовані баклажани. Банка, але тільки півлітрова, «потягне» в середньому на 20 грн.

А ось любителям домашніх соусів і кетчупів доведеться розщедритися. Кетчуп, приготований за стандартним рецептом, обійдеться мінімум в 60 грн.

Для консервації необхідні також банки і кришки. Сьогодні півлітрова банка коштує 3 грн., літрова - 4-5 грн., трилітрова - 7-9 грн. Упаковка залізних кришок обійдеться приблизно в 40 грн.

Отже, разом з тарою виходить, що за три літри консервованих домашніх заготовок доведеться заплатити мінімум 30 грн.

«З нинішнім загальним подорожчанням домашні заготовки дуже виручають, - каже Ольга. - Консервувати хоч і дорого, але все одно треба. Адже ще невідомо, наскільки взимку підвищаться ціни на продукти».

Фото: www.liveinternet.ru

Також читайте: