Урожай на папері: як «підганяють» показники

2106
Перспективи посівної у Харківській області.


Згідно з даними Міністерства аграрної політики і продовольства в поточному році сільгоспвиробники планують засіяти яровими культурами 7,5 млн. га, з них - 2,6 млн. га будуть засіяними ранніми яровими.

«Посів ярих зернових культур прогнозується на площі 7,5 млн га, в тому числі ранніх ярих зернових - 2,6 млн га. При цьому структура зернового клину під урожай 2016 року може коригуватися в залежності від умов перезимівлі озимих культур, за рахунок оптимізації площ ярих зернових культур, зокрема, кукурудзи на зерно і пізніх круп'яних культур», - заявив міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко.

Крім цього, за словами профільного міністра, зерновими будуть засіяні 55% посівних площ або 14,6 млн. га.

Як кажуть фахівці, в поточному році збережеться тенденція зниження виробництва ріпаку в Україні. При цьому, збільшиться виробництво соєвих бобів на 8%, проте посівні площі збільшувати не планують.

«Найпопулярнішою олійною культурою в сезоні 2016/17 в Україні буде соняшник, посіви якого виростуть до рекордного рівня. Причому, істотного зростання експорту соняшнику ми не прогнозуємо. Як і раніше, експорт цієї олійної культури буде менше 1% від усього вирощеного врожаю в Україні», - зазначив провідний експерт олійного ринку «УкрАгроКонсалт» Юлія Гаркавенко.

За даними харківських аграріїв, в поточному році найпоширенішими культурами залишаться соняшник, кукурудза, соя і ячмінь.

«Говорити про якісь певні цифри дуже важко, так як все буде залежати від вказівок обласної влади. Однак з упевненістю можна заявити, що соняшником буде засіяно понад третину площ», - пояснив «ГХ» провідний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН Сергій Авраменко.

При цьому, експерти підкреслюють, що всі засіяні площі швидше за все суттєво відрізнятимуться від реальних.

«У нас є фермерства, які спеціалізуються на певній культурі, і за вказівкою сіяти інші вони просто не хочуть. Тому, якщо за офіційними даними соняшника буде третина, то за фактом - близько 50%», - розповів «ГХ» аграрій Олександр.

Варто відзначити, що за попередніми даними, загальна посівна площа поточного року в Україні складе 26,7 млн. га.

Також читайте: