Українців обдурили з газовими тарифами

6579
Звіт іноземних аудиторів з перевірки газових тарифів виявився фількіною грамотою.

В Україні попрацювала група іноземних аудиторів. Закордонні експерти повинні були перевірити, наскільки коректно місцеві фахівці прорахували тарифи на газ для населення. У складі аудиторської комісії перебували представники відомих у світі компаній - Deloitte, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young і KPMG.

У звіті іноземці написали: згідно з даними, які їм надала Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та ЖКГ, з математичної точки зору все розраховано правильно. Однак уточнили: правильність наданих даних ніхто не перевіряв, оскільки аудитори не проводять слідчих дій.

«При необхідності можна сформувати більш детальне технічне завдання, залучити додаткових незалежних експертів і провести перевірку наданих даних», - зазначено в документі.

У «Нафтогазі» звітом аудиторів задоволені. Мовляв, раніше багато говорили про те, що їхня компанія накручує космічні суми на посередництві.

«А тепер подивіться цей звіт, з нього чітко видно, як безсоромно брехали людям. Ціна 7188 гривень за тисячу кубічних метрів включає ПДВ, вартість транспортування і тариф на постачання (облгази). Більш того, це максимальна ціна, без урахування продажу за ціною в 3600 грн в рамках «соціальної норми» (а це основний обсяг споживання газу населенням). Середня ціна газу як товару, становить 3 293,6 грн. Нафтогаз отримує з цієї ціни всього 32 гривні. Це 0,45%! Такої низької маржі немає ні в одній компанії на ринку», - написав на своїй сторінці в соцмережі директор з розвитку «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

На думку економістів, дана робота іноземних аудиторів - замилювання очей і гроші, викинуті на вітер. Причому, гроші чималі. Приміром, за останню перевірку НАК «Нафтогаз», яку проводила компанія Deloitte, з державної казни заплатили майже 2,5 мільйона гривень.

«А тут не зрозуміло, навіщо наймали фахівців з чотирьох компаній, якщо зазвичай перевірку проводить одна. Та й те, що вони робили - це не аудит, оскільки іноземцям не дали цифр, з чого сформований тариф. А без цифр ці перевірки не варті виїденого яйця», - резюмував заслужений економіст України Леонід Рубаненко.

Також читайте: