У гривні почалася осіння депресія

1969
У харківських обмінниках знову скаче курс валюти.


Незважаючи на те, що на Міжбанківському валютному ринку курс долара утримується на одному рівні, вже кілька днів поспіль реальний курс продовжує зростати.

Так, сьогодні готівковий курс продажу долара в деяких банках коштує в середньому 23,2 гривні, однак купити валюту в подібних фінансових установах практично нереально.

При цьому, як наголошується в повідомленні прес-служби НБУ, загальний обсяг продажу валюти на міжбанківському валютному ринку 27 жовтня збільшився на 42100000 доларів.

«Теоретично НБУ може опустити гривню до кінця року до позначки 24 грн./дол. Ця цифра закладалася в розрахунки проекту бюджету на 2016-й, і вона ж врахована в прогнозних показниках МВФ», - говорить фінансовий експерт Дмитро Гонгальський.

За його словами, цього року офіційний курс Нацбанку вже брав рекордну висоту 30 грн./дол., І тому жовтневий стрибок з 21 до 23 грн./дол. поки не справляє враження шторму, що наближається.

Однак фінансові аналітики не виключають подальшого зростання курсу валюти.

«Рішення НБУ від 20 жовтня щодо лібералізації ринку (банкам дозволили купувати валюту не тільки за заявками клієнтів, а й собі в резерви) не зробило підтримки гривні, а навпаки, показало, що попит перевищує пропозицію», - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко .

На думку експерта, є підстави припустити, враховуючи аналіз ринку проведений НБУ, що за умов нових обмежень долар подешевшає до 23-23,5 грн, а якщо обмежень не буде, то буде плавне зростання гривні до 25 грн./дол.
«Але регулятор точно не допустить обвалу національної валюти до 30 гривень», - зазначає Олександр Охріменко.

Також читайте: