Тарифи на послуги ЖКГ можуть переглянути

3865
У сфері надання житлово-комунальних послуг гряде революція.


Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» дозволить зруйнувати комунальну монополію.

«Ця реформа покликана сформувати з кожного власника житла справжнього господаря свого будинку, - каже народний депутат України, член фракції «Об'єднання «Самопоміч», заступник голови комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства Альона Бабак. - Люди зможуть самі управляти своїм майном і призначати ціну, яку готові платити за його обслуговування».

Як зазначила нардеп, тепер кожен харків'янин знатиме, за що платить «Жилкомсервісу».

«Якщо власники будинку будуть задоволені якістю наданих послуг, то вони можуть вибрати в якості керуючого цю компанію і погодитися на її умови. Якщо ж вони будуть незадоволені, тоді можуть змінити її», - сказала Альона Бабак.

Крім того, законом передбачено, що навіть якщо в будинку немає ОСББ, його мешканці зможуть приймати самостійні рішення, без оформлення юридичної особи.

«Іншими словами, більшість власників можуть домовитися, як саме вони будуть управляти будинком, вибрати представника, який буде підписувати документи від імені співвласників, і таким чином здійснювати управління своїм житлом», - зазначила Альона Бабак.

Якщо ж у будинку є комерційне або нежитлове приміщення, яке знаходиться у власності співвласників будинку, і вони не використовують його для власних потреб, то його можна здавати в оренду. Але якщо раніше кошти від оренди надходили до міського бюджету, то зараз, згідно з новим законом, ці гроші залишаться у власників будинку.

Як зазначив голова Харківської обласної громадської організації «Об'єднання« Самопоміч» Тарас Ситенко, сьогодні в Харкові лише 4% будинків, що сформували ОСББ. На думку Ситенка, це свідчить про те, що люди не знають, навіщо взагалі створювати об'єднання власників багатоквартирних будинків.

«Якщо кожен житель буде усвідомлювати, що він є власником не тільки вдома, але й прибудинкової території, він буде більш відповідально підходити до питання свого майна», - упевнений Тарас Ситенко.

«Цей закон відкриє можливості для розвитку ринку управління житлом, для проведення комплексної тепломодернізації будівель, дозволить власникам реально стати господарями свого житла», - підкреслила Олена Бабак.

Також читайте: