Танцюючий долар: прогнози

2699
Восени долар може вирости в ціні.

Експерти впевнені, що безготівковий курс долара до 10 серпня може зменшитися до 21,8-22 гривень за долар. Але до осіннього листопаду «зелений» підстрибне до 25-28 гривень.

Чиновники припускають, що завдяки кредиту МВФ долар вийде утримати на позначці до 22-25 гривень за долар. З цією думкою фінансисти не згодні, мовляв, отримані гроші від МВФ можуть витратити на закупівлю газу або погашення заборгованостей.

Крім цього, кажуть фахівці, не зрозуміло чи оголосять в країні дефолт. Якщо це трапиться, то жоден транш від МВФ не зможе вплинути на доларовий курс.

«На даний момент на курс гривні впливає і стан економіки, і результати переговорів про реструктуризацію боргів, і навіть сумнівна ситуація на Донбасі. Залежно від цих причин і буде змінюватися курс », - пояснюють фінансисти.

За даними експертів, якщо ситуація на Донбасі стабілізується, а питання реструктуризації вирішиться позитивно, то до кінця літа варто очікувати курс долара - 22,5 гривень.

А ось директор Українського аналітичного центру Олександр Охріменко переконаний, що курс «бакса» безпосередньо залежить від ситуації з експортом країни.

«Як тільки Україна вирішить газове питання, то курс буде на рівні 20-23 гривні. Також на курс впливає, чи залишать українці гроші на депозитах. Або як складеться ситуація з експортом. Зараз ціна на метал і зерно падає, і це не дуже сприятливо для України. Тому спрогнозувати точний курс важко. І прогноз МВФ теж більше умовний», - підкреслює Охріменко.

До кінця року, за його словами, курс долара може, як впасти до 20 гривень, так і вирости до 30 гривень.

Спрогнозувати стрибки американського рубля спробували і в Міжнародному валютному фонді. За їхніми підрахунками, середньозважений курс гривні в 2015 році складе 22 гривні (у березні прогноз був на рівні 21,7 гривні), в 2016 - 24,1 гривні за долар (попередній прогноз - 22,5 гривні), 2017 - 24,7 гривні, 2018 - 25 гривень, 2019 - 25,3 гривні, а 2020 - 25,5 гривні за долар.

Також читайте: