Нова культура може з'явитися на Харківщині

2729
У Верховній Раді розглядають новий законопроект.

Відповідно до нового законопроекту №3548, який зареєстрували у Верховній Раді, в тютюнових виробах будуть збільшені частки вітчизняної сировини. Так, якщо закон приймуть, в 2017 році в сигаретах має бути 1% українського тютюну, в 2020 році - 10%, а до 2024 року цю цифру планується довести до 30%.

Як йдеться в проекті закону, порушників позбавлятимуть ліцензії. Однак, як розповідають фахівці, у Харкові тютюн в промислових масштабах не вирощують.

«Для вирощування, сушіння - необхідне спеціальне обладнання. Я про таку техніку на Харківщині не чув. До нас сировину завозитися вже готове, його тут тільки розфасовують. Техніка дорога, культура специфічна, тому аграрії не поспішають її вирощувати», - пояснив «ГХ» провідний науковий співробітник інституту рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН Сергій Авраменко.

За даними Держстату, під тютюн вітчизняні господарства відвели всього 100 га, що в 60 разів менше, ніж 10 років тому і в 360 разів менше ніж в 90-х роках. Урожай тютюну склав менше 50 тон, тоді як раніше, тільки Тернопільська область, що спеціалізується на вирощуванні цієї культури, збирала по 7-10 тис. тон сировини.

На думку авторів законопроекту, катастрофічне зниження даного виробництва полягає у відсутності ринку збуту. Зокрема, фабрики перехід на виробництво західних марок сигарет і різке зменшення випуску традиційних для нашої країни видів знизило потреби в українській сировині.

Як відзначають виробники сигарет, на практиці виконати дану вимогу нереально.

«По-перше, наші кліматичні умови не зовсім підходять для промислового вирощування тютюну. Неможливо культивувати всі три види потрібного нам сировини (сорту «Берлі», «Орієнтал» і «Вірджинія»). По-друге, у великих компаній-виробників високі вимоги до якості сировини, тому його ретельно відбирають по всьому світу. Якщо ж слідувати логіці авторів законопроекту, навіть якщо нам запропонують погану сировину, у нас не буде жодних механізмів, щоб від нього відмовитися і замінити на те, яке відповідає нашим стандартам», - зазначив директор відділу корпоративних питань компанії «JTI Україна» Олександр Когут.

Офіційних коментарів з даного законопроекту на харківському підприємстві не дають. Також не розголошують, і який тютюн містить їх продукція.

«Секрети виробництва вони ніколи не розголошують. Швидше за все, нічого не зміниться і з новим законом. Адже великому підприємству не складе труднощів зробити пройти цю перевірку. Можу сказати, що хорошого тютюну там немає. Те, що знаходиться в сигареті - легше назвати хімією, ніж тютюном. Хороший тютюн - це дуже дорого і тому на виробництві його намагаються всіма способами здешевити - використовують найдешевший молдавський тютюн, який заважають з дорогим, додають різну хімію і соуси», - розповів колишній співробітник фірми Роман.

Також читайте: