Субсидії. Грошей вистачить не всім

3532
Третина країни скористалися допомогою держави.

На виплату субсидій в цьому році в Державному бюджеті закладено 35 млрд гривень. Однак, за словами фахівців, цієї суми може не вистачити, якщо кількість отримувачів допомоги від держави збільшиться. В першу чергу, це може статися через підвищення тарифів на газ, які заплановані на квітень.

«У цьому році у нас закладено 35 млрд гривень, і, за моїми підрахунками і підрахунками наших аналітиків, це не та сума, яка необхідна в цьому році. Тому що з 1 квітня знову збільшиться вартість газу, і кількість субсідіантов може збільшитися до 7 млн, а не як зараз», - розповів міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.

Згідно з даними Міністерства соціальної політики, на даний момент третина українців використовують допомогу держави при оплаті за комунальні послуги. Так, субсидію оформили близько 5,6 млн сімей. З них - 359 тисяч сімей в Харківській області.

«У роботі знаходиться ще 371 тисяча справ на оформлення субсидій. Думаю, що кількість сімей, які мають право на субсидію, буде і надалі збільшуватися. Варто зазначити, що проблем з нарахуванням і отриманням субсидій в Харківській області не існує», - розповів директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага.

А ось самі харків'яни вже не знають, радіти тому, що оформили субсидію, чи ні. Багато хто замислюється про те, щоб відмовитися від неї. На таку людей їх наштовхнули прийняті в наприкінці 2015 року зміни до Бюджетного кодексу України. Тепер Мінфін отримав доступ до банківської таємниці для перевірки інформації про одержувачів субсидій, пільг, пенсій. На думку уряду, це дозволить провести верифікацію одержувачів субсидій і перевірити, чи всі з них мають право претендувати на одержувану від держави допомогу. І в разі, якщо громадяни обманювали державу, їх чекає скасування субсидій, а крім того, людям доведеться повернути отримані виплати.

«Спочатку держава заманила населення безкоштовним калачем, чітко розуміючи, що витрачені гроші повернуться з відсотками. Я з самого початку передбачав щось подібне. Тому і сам з субсидіями не зв'язувався, і іншим не радив. Нашому людям давно вже пора звикнути, що на кожен «позитивний» закон з'явиться новий, який залишить нас голими і босими», - зазначає «ГХ» харків'янин Олександр.

У Департаменті соцзахисту облдержадміністрації кажуть, що на Харківщині кількість одержувачів субсидій перевищила на 13 тисяч сімей розрахункові показники Кабміну. Так, на думку уряду, субсидію мали отримати 346 тисяч харківських сімей.

Також читайте: