Вартість продуктів продовжує шокувати

2731
Стратегічні продукти стають золотими.


Ціни в супермаркетах в черговий раз приголомшили харків'ян. Покупці виявили, що подорожчала гречана крупа. Сьогодні вона коштує в середньому 33 грн./кг.

«Просто жах якийсь, як все дорожчає, - зітхає Ольга. - Такими темпами скоро гречка стане делікатесом».

За прогнозами аграріїв, вартість гречки буде рости і далі - через дефіцит продукту і підвищеного попиту серед населення.

«Вартість гречки в роздрібному продажі може досягти і 50 гривень - з-за того, що аграріям її сіяти невигідно, - каже аналітик центру «УкрАгроКонсалт »Ольга Мозгова. - Щороку посівні площі під гречку скорочують на 10-15%. Тому подорожчання гречки в 2016 році стає неминучим».

Через подорожчання насіння соняшнику дорожчає і соняшникову олію. Сьогодні в харківських магазинах воно коштує близько 32 грн./л.

«Зараз насіння соняшнику можна купити по 10,6-10,8 тис. грн./т, хоча ще в кінці січня цифра не перевищувала 9,6 тис. грн./т. А у вересні ринок взагалі стартував з 7, 6 8 тис. грн./т », - повідомила аналітик «УкрАгроКонсалт» Юлія Гаркавенко.

Як відзначають фахівці, багато фермерів в очікуванні ще більш високих цін навмисно притримують продукцію на складах.

На тлі загального подорожчання незначно подешевшали тепличні овочі - на 2,3%.

«Одним з факторів зниження цін на« борщовий набір »стало збільшення поставок більш дешевої продукції з Білорусі, яка успішно конкурувала з вітчизняної на ринку України», - зазначила керівник проекту «АПК-Інформ» Тетяна Гетьман.

Також експерти продовольчого ринку відзначають, що зафіксовано зниження цін на яйця. За даними Асоціації «Союз птахівників», це пов'язано сезонним падінням попиту і значним скороченням експорту в січні.

«У січні було експортовано 32 млн штук яєць, в той час як в грудні 2015-го - 63 млн штук. А якщо брати аналогічний період попереднього року - січень 2015 року - то там взагалі було 77 млн штук», - уточнив гендиректор Асоціації Сергій Карпенко.

Також, за його словами, зниження цін зумовило те, що яйця, які раніше експортувалися до Ізраїлю, тепер залишаються на внутрішньому ринку України.

«Це і спричинило за собою зниження цін», - зазначив Сергій Карпенко.

Також читайте: